Romania ja Suomi kohtaavat jalkapallon EM-karsintaottelussa torstai-iltana Bukarestissa. Mikäli Suomi voittaa ottelun vähintään kahdella maalilla, säilyttää se mahdollisuutensa EM-kisapaikkaan.

Suomen kohtaloon vaikuttavat myös Unkarin ottelut Färsaaria ja Kreikkaa vastaan. Jos Unkari kerää niistä peleistä vain kaksi pistettä, ja Suomi voittaa sekä Romanian että Pohjois-Irlannin, on Suomi mukana vähintään jatkokarsinnoissa. Suoraan kisapaikkaankin on mahdollisuus, mikäli Romania häviäisi myös Färsaarille.

Romaniaa pidetään E-lohkon vahvimpana joukkueena, mutta kahdeksassa ottelussaan se on tehnyt vain seitsemän maalia. Neljässä viimeisessä ottelussaan Romania on onnistunut maalinteossaan vain kerran voitettuaan maaliskuussa Färsaaret 1-0. Sen jälkeen pelatut Romanian ottelut Pohjois-Irlantia, Unkaria ja Kreikkaa vastaan päättyivät 0-0.

Viime lokakuussa Helsingissä Romania voitti Suomen 2-0. Molemmat maalinsa Romania teki erikoistilanteista. Mixu Paatelaisen joulukuusitaktiikalla Suomi hakkasi päätään seinään ja puolustus oli Romanian erikoistilanteissa huonosti organisoitu.

Nyt Romania kohdannee Suomen, joka piinallisesti keskittyy vain maalinsa varjeluun. Mixun tilalle pestattu Markku Kanerva tunnusti Suomen pelaajien tason realiteetit ja pystyi puolustusvoittoisella taktiikalla johdattamaan Huuhkajat 1-0 –voittoon Kreikasta. Färsaaria vastaan Suomen oli pakko pitää palloa enemmän, mutta siitäkin pelistä tuli Huuhkajille 1-0 –voitto.

Suomelta harva odottaa enää kisapaikkaa, joten kaikki paineet lienevät Romanian yllä, joka tasapelillä olisi varmasti mukana ainakin jatkokarsinnoissa. Romanian joukkue on Euroopan parempaa keskitasoa, mutta merkittäviä maalinsylkijöitä ryhmässä ei ole. Se on pääteltävissä kolmesta perättäisestä 0-0 –tuloksesta.

Romanian jalkapallon suuruuden päivät olivat 1990-luvulla, kun maajoukkueessa pelasi ”Karpaattien Maradonaksi” kutsuttu legendaarinen Gheorghe Hagi. Hänen tähdittämänsä Romania eteni MM-kisoissa 1990 ja 1998 neljännesvälieriin ja 1994 peräti puolivälieriin, joissa Ruotsi oli parempi rankkarikisan jälkeen. Hagi päätti maajoukkueuransa 2000 EM-kisoihin, joiden puolivälieräottelussa Romania taipui Italialle.

Hagin vuosien jälkeen Romania ei ole yltänyt MM-kisoihin. EM-kisoissa se on ollut viimeksi 2008, jolloin taival päättyi alkulohkoon.

Romanian jalkapallo on viime vuosina mennyt eteenpäin, mutta korruptio-ongelmat ovat tuoneet ikävää sivumakua, kuten romanialaisessa yhteiskunnassa ylipäätään. Viime vuosina maan ryvettyneen hallinnon mätäpaiseita on puhkottu tosissaan. Toimenpiteet ovat näkyneet Romanian jalkapallossakin, jossa rehottanutta korruptiota on saatu kitketyksi.

Romania on ehdottomasti Suomea parempi joukkue, mutta romanialaisten tehottomuus ja kova paine saattavat auttaa Suomea. Tietysti Roman Eremenkon jääminen Romania-ottelusta sivuun on Suomelle valtava takaisku, mutta toisaalta Suomi kykeni voittamaan Kreikan ja Färsaaret ilman Eremenkoakin.

Romania – Suomi alkaa Bukarestissa torstai-iltana klo 21.45 Suomen aikaa.