Suomen maajoukkueen jättäneellä jalkapalloilijalla Alex Ringillä, 27, on alkanut suuri kausi Pohjois-Amerikan ammattilaisliigassa MLS:ssä.

Keskikenttämies Ring toimii nyt New York City FC:n kapteenina. Lisäksi uusi valmentaja Domenec Torrent peluuttaa suomalaista roolissa, joka edellyttää hyökkäystehoja. Muutokset ovat tuntuvia, mutta ”Ringleader” suhtautuu niihin viileästi – uskollisesti tyylilleen.

– Tunnen enemmän vastuuta joukkueelle. Ihmisenä tai pelaajana en kuitenkaan muuttunut mitenkään nauhan takia, Ring sanoi sunnuntaina New Yorkissa.

Täytettävät saappaat ovat isoa numeroa: vielä viime kaudella kapteeninnauhaa piti käsivarressaan espanjalainen David Villa, maailmanmestari ja Euroopan mestari.

Nyt kun Villa on poissa, City hakee hyökkäysratkaisuja hieman erilaisella taktiikalla. Sunnuntaisessa kotiottelussa Los Angeles FC:tä vastaan Maxi Moralez pelasi keskushyökkääjänä. Väkkärämäinen argentiinalainen tunnetaan paremmin pelintekijänä. Ring pelasi hänen alapuolellaan keskikentän hyökkäävässä roolissa.

City rakentaa hyökkäyspeliä paljon laitojen kautta. Laitapuolustajista varsinkin Anton Tinnerholm on offensiivista laatua. Laitamiehet Ringin molemmin puolin esiintyivät Yankee Stadiumilla mainiosti: romanialainen Alexandru Mitrita teki upean maalin, ja oikealla nuori argentiinalainen Valentin Castellanos aiheutti jatkuvasti vastustajalle harmaita hiuksia.

– Mitrita on vielä nuori kaveri ja tarvitsee aikaa sopeutumiseen. Hänen kaltaiselleen pelaajalle maalin saaminen on tietysti tärkeä juttu. Ja paljossa hän oli tänään mukana muutenkin, Ring kertasi.

– Itse pelaan tosiaan vähän ylempänä kuin aiemmin urallani. Pelaan siellä, mihin valmentaja päättää minut kentällä laittaa. Tässä roolissa ei ole ehkä niin paljon pallollista pelaamista. Yritän hakea vapaata paikkaa ja löytää sitten Maxi Moralezin. Ja homma toimii myös toisin päin. Yhteispelimme on koko ajan parempaa ja parempaa.

Hermostuneisuus oli Ringillä selvästi pinnassa. Heti sunnuntain kamppailun alkuun tuli pari pahaa virhettä, ja energiaa kului myös epätyypilliseen käsienlevittelyyn. City meni kahdesti keulille – toisella jaksolla Ringin toimesta – mutta ottelu päättyi 2-2. Kokenut meksikolainen taitohyökkääjä Carlos Vela teki LAFC:n molemmat täysosumat.

Ottelun jälkeen Ring vaikutti varsin ärtyneeltä – ja ihmekös tuo, kun kolmen ottelun jälkeen voittotili näyttää nollaa.

– Näyttää menevän muutama matsi ennen kuin rytmi löytyy. Mutta kyllä tämä paranee peli peliltä. Vaikka pelaamisessamme oli hyviä juttuja, tulos on pettymys. Johdimme kaksi kertaa, mutta menetimme silti pisteitä.

Haastetta Ringin kauteen lisää se, ettei hän pystynyt pitämään täysipainoista harjoittelujaksoa viime kauden jälkeen. Kausi 2018 loppui vasta marraskuussa. Paluu harjoituskentälle tapahtui tammikuussa.

– Treenasin, minkä pystyin. Tärkeintä oli saada loukkaantumiset kondikseen.

– En hirveän kovaa pystynyt treenaamaan. Sitten piti vähän ottaa kiinni muita, kun kausi alkoi. Ei ollut mahdollista Suomessa harjoitella kunnolla, kun oli vaivoja, Ring kertoi.

David Villa oli pitkään New York City FC:n kasvot, mutta nyt Ring on ”franchise player”, pelaaja, jonka ympärille joukkue rakentuu. Entisen valmentajan Patrick Vieiran aikana Ring pelasi ryhmityksessä varsin alhaalla. Kesken viime kauden ruoriin tullut Torrent peluuttaa nyt suomalaista huomattavasti lähempänä vastustajan maalia.

– On kyllä laadukas pelaaja. Jos jatkamme tällä taktiikalla, hän voi tehdä kaudella kahdeksankin maalia. Hän on loistava pelaaja, koska häntä voi peluuttaa millä paikalla tahansa, Torrent kehaisi.

Alex Ring siirtyi New Yorkiin kaksi vuotta sitten Saksan Kaiserslauternista. Sunnuntaina syntynyt maali oli hänelle kauden toinen ja MLS-uran neljäs. Takana on kaikkiaan 62 ottelua ja viisi pudotuspeliottelua. Viime vuonna entinen HJK:n mies ilmoitti, ettei hän ole enää Suomen maajoukkueen käytettävissä.

Haastattelu: Pasi Tuominen, Bronx, New York