Poliisi on tehnyt tänä vuonna ennätyksellisen paljon huumausainetakavarikkoja festivaalitapahtumien yhteydessä. Poliisin mukaan huumausainerikokset ovat selvässä nousussa isoista festivaaleista Porin RMJ:ssä, Provinssirockissa, Ilosaarirockissa ja Kotkan Meripäivillä.

Poliisi katsoo niin sanotun huumetrendin olevan seurausta yleistyvästä kannabiksen kotikasvatuksesta. Myös valvonnan määrä voi vaikuttaa kiinnijääneiden lukumäärään. Yleisin festarihuume on kannabis, jonka käyttö keskittyy yleensä festivaalialueiden ulkopuolelle, kuten leirintäalueille.

Pikkufestarin huumeluvut käsittämättömiä

Kävijämäärään suhteutettuna ylivoimaisesti eniten huumetapauksia oli piskuisella Oulu 187 -festivaalilla. Siellä huumetapauksia todettiin peräti 25 kappaletta, vaikka lipun ostaneita oli tapahtumassa vain 400.

Poliisi korosti tiedotteessaan festivaalin ja huumeiden yhteyttä sillä, että lippuja myytiin ainoastaan Hempsteri-liikkeessä, joka myy myös huumausaineiden käyttöön soveltuvia piippuja ja vaakoja.

Festivaalin järjestäjät kokivat poliisin tiedottamisen loukkaavaksi. Poliisi vastasi Kalevan haastattelussa, että se on tiedottanut ainoastaan faktoja.

RMJ:ssä eniten huumetapauksia

Porin RMJ:ssa juhannuksena 99 juhlijaa jäi kiinni huumausaineisiin liittyvistä rikosta. Niistä suurin osa tapahtui Yyterin leirintäalueella. Enemmistö kiinnijääneistä oli 18-20-vuotiaita ensikertalaisia. Tapauksista puolet löydettiin koirien avulla. Viime vuonna Porin juhannusjuhlan huumeratsiassa jäi kiinni 72 henkilöä.

Kävijöitä festivaalilla oli 36 000.

Lisääntynyttä kiinnijääneiden määrää poliisi selittää yleistyvällä kannabiksen kotikasvatuksella. Kannabiksen lisäksi RMJ:ssä takavarikoitiin amfetaaminia, subutexia ja erilaisia lääkeaineeksi luokiteltavia huumeita. Nuoremmilta käyttäjiltä takavarikoitiin myös lakkaa ja gammaa.

Systemaattisempaa piilokäyttöä

Kesän avanneessa Provinssirockissa kirjattiin 67 huumausaineen käyttörikosta ja kolme huumausainerikosta. Kävijämäärään suhteutettuna luku on suuri aiempiin vuosiin verrattuna.

Poliisi kiinnitti huomiota erityisesti aiempaa systemaattisempaan piilossa tapahtuvaan huumeiden käyttöön.Viime viikonloppuna vietetystä Ilosaarirockista saldoksi jäi 29 huumausainerikosta ja 250 000 vierailijaa vetäneellä Kotkan Meripäivillä 27. Luvut ovat poliisin mukaan ennätyksellisiä.

Porin jazzien aikana vastaavia tapauksia oli 24.

Turun ongelma Konemetsässä

Ennätykselliset 92 000 vierasta keränneessä Ruisrockissa löydettiin huumeita vähän. Huumausaineisiin liittyviä rikoksia tapahtuman ajalta kirjattiin 17. Huumausaineisiin liittyvät rikokset ovat Turun poliisin mukaan olleet Ruisrockissa laskussa.

Huumevalvonta keskittyikin samana viikonloppuna Turussa järjestettyyn Konemetsä-tapahtumaan, jossa neljän päivän aikana oli vajaa 10 000 kävijää. Täältä poliisi kirjasi kolmen päivän osalta 65 huumausaineisiin liittyvää rikosta. Suurin osa oli huumausaineiden käyttörikoksia ja kymmenen huumelöytöjä. Myös konemusiikkifestareilla yleisin huume oli kannabis. Yhdeksän jäi kiinni amfetamiinin ja yksi ekstaasin käytöstä.

Myös huumetilastoissa nollalukuun yltäviä musiikkitapahtumia löytyy: Seinäjoen Tangomarkkinoilla ja heviväen Tuska-festareilla Helsingissä huumetakavarikkoja ei ollut yhtään.