Latinalaisessa Amerikassa käytävä huumesota on monen mielestä osoittautunut epäonnistuneeksi. Kokaiinin tuotanto on hurjassa kasvussa ja viime vuonna pelkästään Meksikossa kuoli 6000 ihmistä huumeväkivallan vuoksi, kertoo The Guardian.

Huumeita kulkee Etelä-Amerikasta Afrikkaan niin tiuhaan tahtiin, että reittinä käytetty kymmenes pituuspiiri on saanut jo nimen Valtatie 10.

- Mielestämme huumeiden vastainen sota on epäonnistunut, koska sen tavoitteita ei ole koskaan saavutettu. Kieltoon, hävittämiseen ja kriminalisointiin perustuva politiikka ei ole tuottanut odotettuja tuloksia. Olemme nyt kauempana tavoitteistamme kuin koskaan, sanoo Cesar Gaviria, Kolumbian entinen presidentti ja latinalaisen Amerikan huumeet ja demokratia komission toinen puheenjohtaja.

Kolumbia on maailman suurin kokaiinin tuottaja. Maa on saanut Yhdysvalloilta kuusi miljardia dollaria tukea huumeiden vastaista sotaa varten. Tuotanto ei ole kuitenkaan laskenut. Richard Nixonin aikana luotu politiikka ei tuota tulosta ja Etelä-Amerikassa huumeiden tuotanto on noussut peräti 16 prosentilla.

Siksi Gavirian johtama komissio ehdottaakin toisenlaista lähestymistapaa, joka muun muassa laillistaisi kannabiksen. Myös Yhdysvalloissa hallituksen vastuuvirasto GAO on raportissaan todennut sodan epäonnistuneen. Raportin toimeksiantaja oli nykyinen varapresidentti Joe Biden.

Maailman johtajien ja ministereiden on tarkoitus kokoontua Wieniin keskiviikkona sopimaan YK:n uudesta huumepolitiikasta. Euroopan unioni ja muutamat latinalaisen Amerikan valtiot toivovat saavansa läpi uuden, "haittojen pienentämisstrategian", joilla vaihdettaisiin muun muassa huumepiikkien neuloja.