Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli Ylen suuressa vaalitentissä ainoa, joka ei varsinaisesti puhunut ”leveämpien hartioiden” puolesta sote-uudistuksen seuraavina askelmerkkeinä. Vain sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho komppasi Orpoa siinä, että sote-uudistus tulisi tehdä pienemmissä paloissa eikä jättiuudistusta kerralla.

Orpo esitteli tänään Verkkouutisten haastattelussa ajatustaan, että sotessa pitäisi edetä kuntapohjaisesti. Samaa olivat jo aiemmin sanoneet kokoomuksen ”sote-kriitikot”, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Elina Lepomäki.

”Me päästään liikkelle heti, jos me annetaan tämä lupa [kunnille]”, Orpo sanoi.

Jo aiemmin torstaina Ilta-Sanomien tentissä Orpo oli ehtinyt julistaa, että valinnanvapaus on lyönyt itsensä läpi, kun sekä sdp:n Antti Rinne että keskustan Juha Sipilä jo puhuvat palvelusetelien puolesta. LUE LISÄÄ: Petteri Orpo latasi sote-linjansa IS-grillissä: “Valinnanvapaus on lyönyt itsensä läpi”

Nyt Ylen tentissä Orpo höysti tätä viestiään ottamalla asiasta kunnian kokoomuken pitkäjänteiselle työlle.

”Rinne puhui palveluseteleistä, Sipilä puhui palveluseteleistä. Valinnanvapaus on lyönyt läpi, mutta on eri asia, miten laajana se toteutuu”, Orpo sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi tätä.

”Huvittavaa, kun Petteri Orpo sanoo, että [kokoomukselle] on tullut poliittinen voitto”, Andersson sanoi.

Hän jatkoi toteamalla, että perjantaina eronneen hallituksen kaudella on käytetty paljon aikaa ja rahaa malliin, ”jota kokoomus yksin kannattaa”.

”Nyt he kannattavat nykyrakennetta!” Andersson tuhahti.

Orpo jätti kommenteistaan pois niin sanotut suoran valinnan sote-palvelut, eli kaatuneessa Sipilän hallituksen mallissa sote-keskukset. Juuri tämä valinnanvapauden puoli oli se, jota muissa puolueissa laajalti vastustettiin. Tämän sanoi tentissä myös Juha Sipilä, tosin mutkan kautta:

”Yksityinen sote-keskus -palikka pois tästä nykyisestä mallista, niin sitten olemme jo aika lähellä [yksimielisyyttä]”, Sipilä tiivisti eri puolueiden kannat.

LUE MYÖS:

Sdp julkaisi sote-mallinsa: 1000 lääkäriä tai hoitajaa lisää – ”Valinnanvapautta voidaan lisätä”

”Se on verot jaettuna bkt kertaa sata” – Juha Sipilä kuittasi Antti Rinteelle, yleisö räjähti nauruun