Konsulttien sulkeminen ulos HX-hävittäjähankkeen tapaamisista on nostanut uudelleen keskusteluun myös virkamiesten karenssin.

”Ehkä olisi syytä ottaa ”sakkokierros” karenssiasiassa valtionhallinnosta vastaavan ministeri Sirpa Paateron (sd) johdolla? Tai säätää erityisen herkille aloille, kuten puolustus-, raja-, poliisi- ja tem:n eräät alueet, omat pidemmät karenssisäädökset”, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, entinen kunta – ja liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk) ehdottaa Twitterissä.

Keskustan eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija Tuomas Vanhanen muistuttaa, että viime vaalikaudella juuri Vehviläisen johdolla yritettiin saada 12 kuukauden karenssi virkamieslakiin, mutta siitä tuli lopulta vain 6 kuukauden mittainen.

Marinin hallituksen kuntaministeri Sirpa Paatero vastaa, että on karenssien läpikäymiselle on selkeästi tarvetta. Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo, että asiaa olisi hyvä harkita.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi perjantaina päättäneensä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa keskusteltuaan, että Suomen HX-hävittäjähankkeen valmistelussa on vastaisuudessa ”pidättäydyttävä kaikista yhteyksistä HX-hävittäjähankkeen tarjoajia edustavien konsulttiyritysten ja konsulttien kanssa”.

Valtiojohdon päätös ajoittuu heti seuraavaan päivään siitä, kun selvisi Puolustusvoimien edellisen komentajan Jarmo Lindbergin uusi rooli amerikkalaisyhtiö Lockheed Martininkonsulttina HX-kilvassa. Entisten upseerien työt HX-hankkeessa mukana olevien hävittäjäyhtiöiden lobbareina ovat aiemminkin herättäneet keskustelua.

Lue lisää: