Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto hylkäsivät valtakunnansovittelijan jättämän sovintoehdotuksen.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo asiata twitter-tilillään.

Teollisuusliiton mukaan keskeinen syy heidän päätökselleen hylätä esitys oli se, ettei sovintoesitys takaa liiton jäsenille kunnollista ansiotason kehitystä sopimuskaudella.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan tehty tarjous ei heidän käsityksensä mukaan mukaan ota riittävästi huomioon alan tuottavuuskehitystä, inflaatiota eikä kilpailijamaiden palkkakehitystä.

”Esitys jää kauas siitä tasosta, jota olemme itse esittäneet. Ja se taso ei todellakaan vaarantaisi kilpailukykyämme maailmalla”, Aalto sanoi tiedotteessa.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle totesi Twitterissä, että valitettavasti työriitaan ei syntynyt sovintoa.

Teollisuusliitto kertoo, että valtakunnansovittelijan esitys olisi tuonut teknologiasektorin nyt sovittelussa oleville aloille kahdessa vuodessa yhteensä 2,4 prosentin korotukset. Yleiskorotus olisi ensimmäisenä vuonna 0,8 ja vuonna 2021 tasan yhden prosentin. Toisena sopimusvuonna tulisi lisäksi paikallinen työnantajan jakama 0,6 prosentin palkkaerä.

Teollisuusliiton mukaan ensimmäisen sopimusvuoden 150 euron kertaerän kustannusvaikutus olisi ollut 0,4 prosenttia, mutta sen vaikutusta heikentää Teollisuusliiton mukaan se, että erä ei enää jatkossa vaikuttaisi korotusten pohjana oleviin lukuihin.

Entistä kimurantimpi kierros luvassa

Kun sopu jäi nyt syntymättä, näyttää työmarkkinakierroksen eteneminen entistä kivikkoisemmalta ja aikatauluja menee uusiksi.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelujen on odotettu tuovan askelmerkkejä muihin vientialojen neuvotteluihin. Keskeisten vientialojen ratkaisujen on ennakoitu muodostavan työmarkkinakierroksen niin sanotun yleisen linjan.

Ratkaisut vientialojen neuvotteluissa siirtyvät nyt ensi vuoden puolelle ja uusien työtaistelutoimien mahdollisuus nousee pöydälle. Työmarkkinoilla voidaan nähdä raju tammikuu, kunhan joululomilta palataan.

Samalla neuvottelusuma kasvaa entisestään, sillä moni ala on aloittamassa varsinaiset neuvottelut alkuvuodesta.