Onko työpäiväsi täynnä kiirettä, sähläystä, keskeytyksiä, palavereita ja yllättäviä tilanteita? Jos vastasit kyllä, olet mukana kasvavassa ihmisjoukossa.

Amerikkalainen lääkäri Edward M. Hallowell alkoi jo 1990-luvulla puhua ilmiöstä nimeltä attention deficit trait eli ADT. Sen voisi vapaasti suomentaa keskittymiskykyvajeeksi.

Hallowell kuvasi termillä ihmisiä, jotka olivat eläneet liian pitkään liian kiireistä elämää, tehneet montaa asiaa yhtä aikaa, jättäneet tauot pitämättä, hyppineet tehtävästä toiseen, laiminlyöneet unen hoitamisen ja näillä käyttäytymistavoilla aikaansaaneet itselleen tilan, jossa aivot eivät enää toimi normaalisti.

–1990-luvulla tällaiset henkilöt olivat harvinaisia, mutta nyt tuntuu, että yhteiskuntamme on heitä täynnä, aivotutkijat Minna Huotilainen ja Mona Moisala toteavat tiedotteessa. Heiltä on tulossa kirja nimeltä Keskittymiskyvyn elvytysopas.

ADT-tila on kuin palohälytys, jota ei saada pois päältä. Sen tunnuspiirre on itsensä keskeyttäminen.

Jos ADT:stä kärsivä ihminen saa kerrankin rauhallisen työskentelytilan, jossa ei ole taustamelua eikä keskeytyksiä, hän keskeyttää itse itsensä: yhtä asiaa tehdessä hänen mieleensä tulvii muita asioita. Ihminen työskentelee ahkeran oloisesti, mutta kokee, ettei saa mitään aikaan.

ADT ei synny hetkessä. Työelämästä löytyy Huotilaisen ja Moisalan mukaan ihmisiä, jotka ovat jo vuosikausia säheltäneet ja alisuorituvat osaamiseensa nähden.

Tämä aiheuttaa yksilön ja työyhteisön tasolla turhautumista ja tulee kalliiksi sekä organisaatiolle että yhteiskunnalle. Se vaikuttaa myös perheen hyvinvointiin.

Harjoittelu muovaa aivoja

Aivot muovautuvat sen mukaan, minkälaisia päätöksiä teemme joka päivä.

Aina kun jaksamme rauhoittaa mielemme ja kohdistaa huomiomme tietoisesti yhteen asiaan kerrallaan, aivojemme keskittymiskykyyn liittyvät hermoyhteydet vahvistuvat.

–Tämä on palkitsevaa. Esimerkiksi päivittäiseen, uuteen tapaan tottuminen vie vain pari kolme viikkoa, tutkijakaksikko toteaa.

Yksittäinen työntekijä voi tehdä paljon muokkaamalla omia työtapojaan, mutta osa muutoksista vaatii koko työyhteisön tai johtoportaan sitoutumista ja yhteistä tahtotilaa.

On tärkeää, että työpaikalla vallitsee kehittämisen kulttuuri, niin että epäkohtia voidaan ottaa puheeksi ja etsiä niihin ratkaisuja.

Huotilaisen ja Moisalan mukaan työajan ja työpaikalla vietetyn ajan mittaamiseen keskittyvä työaikalaki on liian monessa työtehtävässä kuin irvikuva tarkoituksestaan: sitä ei voi järkevästi noudattaa kuin paperilla.

Heidän mielestään tarvitaan aivan uudenlaista ajattelua työajan määrittelyyn ja kokonaiselämäntilanteen hallintaa.