Tilastokeskus kertoi torstaina, että vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat ovat pysyneet ennallaan heinä–syyskuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,5 prosenttia, kun muualla maassa ne laskivat prosentin.

LUE MYÖS:

”Varainsiirtoverouudistuksen vuoksi lokakuun julkistus jää vuoden viimeiseksi tiedoksi asuntojen hinnoista ja kaupoista. Tuoreet tiedot kertovat asuntomarkkinoiden seuraavan omia paikallisia polkujaan: pk-seudulla, Tampereella ja Turussa hinnat nousevat yhä edelleen, sen sijaan muuttotappioalueilla on hiljaista ja huolet heräävät", Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa tiedotteessa.

Itä-Suomessa kauppamäärät ovat tippuneet entisestään ja hinnat laskivat esimerkiksi Pohjois-Karjalassa 5 prosenttia. Aluetalouden myötätuulessa seilaavassa Turussa hinnat nousivat 3 prosenttia edellisvuodesta.

"Hinnat ovat kääntyneet laajasti laskuun Kuopion, Joensuun, Jyväskylän, Vaasan, Lappeenrannan, Lahden ja Hämeenlinnan reuna-alueilla. Yhtäaikainen ja laaja käänne herättää huolia pienempien kasvukeskusten tulevaisuudesta”, Brotherus toteaa.

LUE MYÖS:

”Eritahtinen kehitys näkyy alueiden ja kuntien sisällä. Helsingissä hinnat nousevat eniten kantakaupungin jo valmiiksi arvokkaimmilla alueilla, Tampere vetää muuta Pirkanmaata ja Kotkan asuntomarkkinat voivat pirteästi ruutukaava-alueen tuntumassa. Asuntomarkkinoilla halutuista vanhoista kohteista kisaavat kotitaloudet ja yksityissijoittajat, kun heikommat jäävät usein turhan ison hintapyynnön kanssa myyntisivustoille roikkumaan", Brotherus sanoo.

LUE MYÖS: