Asuntorahoittaja Hypo, eli Suomen Hypoteekkiyhdistys on huomannut uuden trendin asuntomarkkinoilla. Lapsiperheiden määrä kantakaupungissa on kasvanut huomattavasti.

Kyse ei ole vain uustuotannosta vaan trendi on nähtävillä jo vuosikymmeniä sitten täyteen rakennetuilla alueilla, kuten Helsingin Etu-Töölössä ja Punavuoressa.

Punavuoressa ja Etu-Töölössä lapsiperheiden määrä lisääntyi vuosina 2008-2018 lähes 40 prosenttia. Helsingissä, Tampereella ja Turussa kovin kysyntä kohdistuukin kantakaupunkiin, jonne valmistuu vain vähän uusia asuntoja.

Helsingin esikaupungeissa lapsiperheiden määrä on kasvanut kuutisen prosenttia.

Kultaisen kolmion, eli Helsingin, Tampereen ja Turun ulkopuoliset alueet ovat putoamassa kelkasta. Näilläkin alueilla kysyntä on hivenen hiljentynyt viime vuodesta. Jopa Oulussa asuntojen hinnat ovat olleet loivassa laskussa.

Tosin keskisuurten kaupunkien sisällä on käynnissä vahva polarisoituminen. Aivan keskustassa sijaitsevat asunnot ovat kysyttyjä mutta kaupungin laidalla olevat ei.

Hypon mukaan on haihattelua yrittää pitää koko Suomi asuttuna kun edes koko Uuttamaata ei voida pitää asuttuna.

Trendi ei Hypon mukaan käänny juuri millään. Edes Metsä Groupin 1,2 miljardin euron investointi ei oikaissut Äänekosken asuntomarkkinoita.

Hypo esittää loppuvuodelle useita ennustuksia:

- Uusia asuntoja valmistuu enemmän kuin 27 vuoteen. Samalla vanhojen asuntojen kauppa hidastuu.

- Hinnat jatkavat nousuaan Helsingin, Tampereen ja Turun alueella.

- Syntyvyyden väheneminen vaikuttaa kielteisesti asuntomarkkinoihin ja koko maan hintakehitys kääntyy jossain vaiheessa pakkaselle.

- Toiveita paremmasta antaa korkojen nousun todennäköisyyden laskeminen.