Eduskunnan talousvaliokunta hyväksyi hallituksen esityksen pikavippilainsäädännön tiukennusesitykset muutoksitta.

Luoton koroille ja kuluille asetettava korkokatto on merkittävin muutos uudessa sääntelyssä. Lain tullessa voimaan alle 2000 euron pienluottojen korkein todellinen vuosikorko voi olla enintään viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä.

Samoin tiukennetaan luotonantajan velvollisuutta arvioida kuluttajan luottokelpoisuutta. Uuden sääntelyn myötä hyvään luotonantotapaan kuuluvana ei enää pidetä lisämaksullisten tekstiviesti- tai muiden vastaavien viestipalveluiden käyttämistä.

Talousvaliokunta toteaa perusteluissaan, että voimassa olevan sääntelyn avulla ei ole kyetty ehkäisemään pikavippiluottojen negatiivisia vaikutuksia vaan ne ovat pikemminkin lisääntyneet.

Valiokunnan mielestä on ilmeistä, että pikaluotot ovat muodostaneet erityisen haitallisiksi taloutensa hallintaa vasta harjoitteleville nuorille.

Pikavippiyrityksiä edustava Pienlainyhdistys kertoi marraskuussa verkkosivuillaan, että keskimääräisellä lainasummalla, -kuluilla ja -ajalla pikavippien todellinen vuosikorko on ”direktiivin mukaisesti laskettuna” 1036 prosenttia.