Intian ja Pakistanin välinen Kashmirin rajakiista uhkaa kärjistyä avoimeksi konfliktiksi, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Keskiviikkona aamulla Suomen aikaa Pakistan on vahvistanut ampuneensa alas kaksi intialaista hävittäjää. Iskuissa ei ollut kuolonuhreja. Pakistan on vanginnut kaksi intialaista pilottia.

Vahvistamattomien tietojen mukaan myös pakistanilainen F-16 hävittäjä olisi ammuttu alas, mutta Pakistan kiistää tiedon.

Tiedotustilaisuudessa puhunut Pakistanin puolustusvoimien tiedottaja Asif Ghafoorin mukaan Pakistan ei halua sotaa Intian kanssa. Pakistan halusi toimillaan vain osoittaa iskukykynsä, Ghafoor sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Iskut olivat Pakistanin mukaan vastaus Intian tiistaiselle iskulle Kashmirissa Pakistanin puolella olevaan kohteeseen.

Molempien maiden ilmatilojen kerrotaan olevan ainakin osittain suljettu, mikä vaikuttaa alueen reittilentoihin. Singapore Airlines on kertonut peruneensa ainakin kuusi lentoa.

Useat lentoyhtiöt mukaan lukien suomalainen Finnair joutuvat lentämään alueen kaukolentoja poikkeavaa kiertoreittiä Persianlahden yli. Tilannetta voi seurata Flightradar-sivustolla.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää tilannetta hyvin huolestuttavana.

Handelsbanken toteaa aamukatsauksessaan, että Aasian pörssien kurssiliike on hiipunut aamun tunteina tunteina Kashmirin alueen jännitteiden vuoksi.

”Futuurien mukaan pörssipäivän avaus myös Euroopassa ja USA:ssa on jäämässä vaisuksi”, pankki toteaa.

Pakistanissa pörssi on yli kolme prosenttia miinuksella. Intiassa pörssi on painunut runsaan prosentin laskuun.

Intian valuutta rupia on lisäksi heikentynyt äkisti, se menetti uusimpien tietojen jälkeen 0,6 prosenttia arvostaan suhteessa dollariin.

Kiistely Kashmirin alueella on jatkunut maiden itsenäistymisestä lähtien vuodesta 1947, ja se on johtanut useisiin sotilaallisiin konflikteihin. Viimeksi maiden välit ovat olleet erityisen kireät vuonna 2001, jolloin jopa sodan syttymistä pidettiin mahdollisena.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan käynnissä oleva tilanne on Kashmirin rajakiistan vakavin sitten vuoden 1971. Yhtä laajoja vastavuoroisia iskuja ei olla sen jälkeen nähty.

Intia ja Pakistan ovat kumpikin ydinasevaltioita. Sen voisi odottaa hillitsevän maiden välisen kiistan kärjistymistä.

”Ydinasevaltiot käyvät yhä avoimemmin sotaa. Ajatuksena ollut, että ydinaseilla olisi sodankynnystä nostava ja päätöksentekoa järkevöittävä vaikutus. Ehkäpä vain otos ei ole ollut tähän mennessä edustava”, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola totesi tiistaina.