Ilmastopäästöjä rajoittamaan suunnitellut päästöoikeudet ovat aiheuttaneet Suomelle omituisen tilanteen, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus.

Suomen suurin kasvuhuonekaasujen päästönielu on maan laajat metsät. Suomelle kuuluvat päästöoikeudet lasketaan päästökaupassa metsäneliöiden mukaan. Rakentamisen, peltojen raivauksen ja turpeentuotannon vuoksi tämä neliöala on vähenemässä.

MT:n mukaan suomalaisen metsän neliömäärän kato on nyt voimistunut niin paljon, että Suomen metsäsektori lasketaan vuoden 2013 alusta päästölähteeksi.

Ongelmaan olisi helppo ratkaisu: muuttaa päästökaupassa nieluksi laskettavien metsien määritelmä kuutioiksi nykyisten neliöiden sijaan. Suomen metsissä puut nimittäin kasvavat myös korkeutta sitoen näin ilmasta hiilidioksidia itseensä.

Koska päästökauppa ei tällaista kolmiulotteista kasvua tunne, Suomi joutuu todennäköisesti tänä vuonna ostamaan kansainvälisestä kaupasta päästöoikeuksia itselleen. MT:n lähteet arvioivat laskun nousevan kymmeniin miljooniin euroihin.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoo MT:lle, että Suomen pitää paitsi selvittää keinoja metsien pinta-alan katoamiselle myös lobata päästökauppaa kolmiulotteisen metsän tunnustavaan suuntaan.

EU-komissio on lehden tietojen mukaan korvaamassa päästökaupasta aiheutuvat kustannukset. Päätöstä ei tosin vielä ole tehty.

Päästökauppaa aiotaan myös kehittää suuntaan, joka ottaa huomioon puiden nyt havaitun uuden kasvusuunnan.