Malmössä viikonloppuna tapahtuneita kolmea räjähdystä pidetään pelkästään jäävuoren huippuna, sillä Ruotsissa on ollut jo yli sata räjähdystä tämän vuoden aikana.

Dagens Nyheterin mukaan pelkästään syyskuussa tapahtui 32 räjähdystä, joista kolmannes Malmössä.

”En jaksa enää tviitata tästä asiasta. En välitä siitäkään, meneekö rikollisuus ylös vai alas. Hyvinvointiyhteiskunnassa ei voi olla näin. Miksi kaikkia resursseja ei laiteta liikkeellä tällaista pahaa vastaan? Kuka kantaa vastuun siitä, että emme tarpeeksi tehokkaasti taistele vastaan”, ruotsalainen kriminologi Amir Rostami kommentoi lauantaina.

Malmössä perheineen asuva Veronica Truedsson kertoo Dagens Nyheterille olevansa muuttamassa pois kaupungista pommien ja väkivallan vuoksi.

”Pelkäämme henkemme puolesta. En voi ymmärtää ihmisiä, jotka sanovat, etteivät pelkää. Me lähdemme täältä pois nyt”, hän sanoo.

Ruotsalaislehtien haastattelemat malmöläiset yhdistävät viikonlopun räjähdykset torstaina ampumavälikohtaukseen, jossa kuoli 28-vuotias mies. Poliisi on linjannut ammuskelun liittyneen alamaailman välienselvittelyyn ja kiistää yhteydet viikonlopun tapahtumiin.

Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseeri, kapteeni Antti Paronen huomauttaa, että pommi tarjoaa mahdollisuuden hajauttaa aktiivisuus.

”Yksi hoitaa aineet, toinen rakentaa, kolmas vie kohteelle jne. Tämän ketjun jäsenten ei edes tarvitse tuntea toisiaan ja homma voi olla pelkkää bisnestä”, hän kuvailee Twitterissä.

Paronen vetää yhtäläisyyksiä myös terrorismiin.

”Terroristisia organisaatioita tiedetään siirtyneen aatteen vesityttyä yhä selkeämmin järjestäytyneen rikollisuuden pariin. Itselle on kuitenkin hieman epäselvää missä määrin järjestäytyneen rikollisuuden parista siirrytään ryhminä poliittiseen väkivaltaan”, hän pohtii Twitterissä.

Dosentti, yliopistonlehtori Leena Malkki vastaa, että rikollisryhmien viranomaisiin ja valtiovallan edustajiin kohdistamat iskun ovat yleisiä.

”Sitä on ollut Suomessakin, mukaan lukien lukuisia pommi-iskuja.”

Tanska on päättänyt aloittaa rajatarkastukset Ruotsista tuleville ihmisille 12. marraskuuta, koska väkivaltaisuuksien ja räjähdysten pelätään leviävän Tanskaan.

Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mukaan Kööpenhaminassa on helmikuun jälkeen tapahtunut 13 räjähdystä sekä ammuskeluja.

”Tämä ei ole jotakin, joka on menossa pois, joten meidän on otettava rajuja askelia”, hän sanoo.

Lue myös: