New York

Luottoluokittaja S&P julkaisi tiistaina raportin, jossa se ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna kuusi prosenttia, jota seuraa ensi vuonna maltillinen noin 2,5 prosentin talouskasvu.

”Se on heikompaa kuin muilla Pohjoismailla ennusteidemme mukaan. Koko Euroopan ensi vuoden talouskasvuksi ennustamme 4,5 prosenttia. Suomen talouskasvu oli muutenkin hiipumassa vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä, kun vienti pieneni, kuluttajien luottamus heikkeni ja kotitalouksien luottokysyntä oli vain maltillista”, yhtiö kirjoittaa raportissaan.

”Emme usko kuluttajien luottamuksen palautuvan koronakriisiä edeltävälle tasolle lähiaikoina.”

Samalla S&P alensi Aktian, OP:n, Oma Säästöpankin, Ålandsbankenin, Suomen Pankin, Hypon ja Bonumin näkymät negatiivisiksi.

”Uskomme, että pankit selviytyvät lyhyen aikavälin vaikutuksista. Näemme kuitenkin, että pandemialla on suuria vaikutuksia pankkien likviditeettiin, liikevaihtoon, tuottoon ja mahdollisesti myös markkina-arvoon.”

S&P:n mukaan pankkien heikentynyt taloudellinen tilanne ei realisoitunut vielä ensimmäisellä neljänneksellä, mutta luottoluokittaja uskoo vaikutuksen iskevän loppuvuoden aikana.