Suomalainen europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) kohahdutti tällä viikolla varoittamalla jopa aseellisten vallankaappausten uhasta Euroopan kriisimaissa. Nyt samansuuntainen viesti tulee myrskyn keskeltä, Kreikan pääministeri Antonis Samarasilta, kertoo brittilehti The Guardian.

Samaras vertaa saksalaisen Handelsblattin haastattelussa Kreikan tilannetta Weimarin tasavaltaan, jonka aikakausi päättyi natsien valtaannousuun vuonna 1933, ja varoittaa talouskurimuksen vaarantavan jo maan yhteiskuntarauhan.

Samarasin mukaan yhteiskunnan romahdus on Kreikassa todellinen riski etenkin ”äärioikeistolaisen, voisi sanoa fasistisen, uusnatsipuolueen” eli Kultaisen sarastuksen valtaannousun vuoksi.

Samaras vetoaa värikkään vertauksensa yhteydessä velkojiinsa – Euroopan unioniin ja Kansainväliseen valuuttarahastoon – jotta Kreikkaa ei pakotettaisi tekemään lisäsäästöjä. Rankan säästöohjelman tehneen Kreikan työttömyysluvut ovat hälyttäviä: nuorison työttömyysaste on 55,4 prosenttia. Yleinen köyhyys on kasvussa.

Tarja Cronberg viittasi ulostulossaan Kreikan nuoreen demokratian ja siihen, että Kreikan bruttokansantuote on kriisin aikana laskenut jopa 20 prosenttia.

- Vastaavaa talouden taantumaa ei ole nähty koskaan maassa, joka ei ole sodassa, Cronberg sanoi.

Samarasin mukaan Kreikan on saatava seuraava 31 miljardin euron tukierä ilman säästöehtoja: muuten maa ei pärjää marraskuuta pidemmälle.

–Silloin varamme ovat lopussa, Samaras sanoo.