Venäjän yksityistämisen arkkitehti Anatoli Tšubais kertoi tänään Helsingissä pitävänsä ihmeenä säilymistään hengissä Venäjän talouden turbulenssissa.

Vihaa presidentti Boris Jeltsinin aikaista ensimmäistä varapääministeriä kohtaan ovat tunteneet varsinkin ne noin 40 miljoonaa venäläistä, jotka menettivät omaisuuksia, kun Venäjällä yritettiin yksityistää antamalla kaikille kansalaisille yksityistämisshekki.

Yritysten ostamista varten annettuja ns. yksityistämisseteleitä sijoitettiin säätiöihin, jotka katosivat muutamassa kuukaudessa vuonna 1992.

Tällainen yksityistäminen oli Tšubaisin mielestä virhe, jota hän ei tekisi uudelleen.

-Menetin itsekin saamani setelin arvon säätiölle, Tšubais sanoi elämäkertakirjansa Taustalla ja tulilinjalla julkistamistilaisuudessa.

Massiivinen murhayritys vuonna 2005

Venäjällä uudistajien henki on ollut historiallisesti halpa.

Vuonna 2005 vihasta entistä yksityistämisministeriä kohtaan tuli käsin kosketeltavaa, kun BMW, jossa Tšubais istui, ajoi pommin kohdalle Moskovassa. Kaukoräjäytetty panos vastasi voimaltaan 3-12 kilon trotyylimäärää. Räjähdyspanos oli täytetty tappavilla esineillä, teräsnauloilla, liuskoilla ja jousilla, jotka lensivät 80 metrin päähän.

Tšubaisin panssaroitu auto onnistui väistämään pomminsirpaleet ja automaattiaseiden tulituksen, vaikka auto sai yli 25 osumaa sirpaleista ja luodeista. Turvamiesten autosta laskettiin myöhemmin yhdeksän luodinreikää. Kaikkiaan kahta autoa kohti ammuttiin ainakin 25 luotia, ammuttujen hylsyjen perusteella.

- Ihme että olen hengissä, Tšubais sanoi.

Murhayrityksen tehnyt vuonna 1948 syntynyt erikoisjoukkojen everstin Vladimir Kvatškov, on saanut Venäjällä liki kansallisankarin aseman. Ensimmäisessä oikeudenkäynnissä valamiehet vapauttivat Kvatškovin syytteistä.

"Yllätytte TGK-10:n tuloksesta"

Nykyisin Venäjän nanoteknologiaa kehittävää valtionyritystä johtava Tšubais on saanut vihamiehiä myös maan sähkömarkkinoiden vapauttamisen vuoksi.

Venäjän sähköenergia yhtiö RAO EES luopui Tšubaisin johdossa monopolistaan, ja se pilkottiin vuosien 2007-08 aikana itsenäisiksi yrityksiksi. Romahduksen partaalla olleelle talouden keskeiselle sektorille houkuteltiin miljardien investoinnit ja sitouduttiin sähkömarkkinoiden asteittaiseen vapauttamiseen.

Ilman Venäjän sähkösektorin perinpohjaista uudistamista tie ei olisi auennut alalle miljardeja investoineille ulkomaisille yrityksille, yhtenä näistä suomalainen Fortum.

Venäjällä yksinkertainen ajatus, että sähköstä pitää maksaa kuten tavarasta, jouduttiin puskemaan läpi valtavan henkisen muurin, joka oli Berliinin muuria vahvempi.

Tšubais muistuttikin, että jo neuvostovaltion perustaja Lenin totesi: "Kommunismi on yhtä kuin koko maan sähköistäminen".

Tšubais todisti, että suomalaiset ovat tehneet merkittävän kaupan, jota ei tarvitse katua. Sen paljastavat yhtiön julkiset laskelmat.

-Yllätytte kun näette, että todellinen TGK-10 voimalaitoksen tulos on Venäjän talousongelmista huolimatta hyvä. Pitkälle tähtäimelle puhutaan vuosikymmenten sijoituksesta. Energian kulutus kasvaa valtavasti Venäjällä, Tšubais sanoi.

Taustalla ja tulilinjalla: Venäjän yksityistäjän Anatoli Tšubaisin elämäkerta . WSOY s. 309.