Oppositiossa on kiinnitetty huomiota liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) lupauksiin siitä, että autoilun kustannukset eivät liikenneverkkohankkeen seurauksena nouse.

Berner julkaisi tänään esityksensä liikenneverkon uudistamisesta. Lue lisää: Nyt se on julki: Bernerin tiedotteen 8 pääkohtaa

Sekä vihreissä että SDP:ssä ihmetellään nyt sitä, että Bernerin aikeena tuntuu olevan rahan luominen tyhjästä.

– Yhtiön perustaminen ja sitä kautta liikenteen avaaminen markkinoille ei ole mikään taikatemppu, millä loihditaan liikenteeseen lisää rahaa. On käsittämätöntä uskotella, että samalla kun väyliin laitettaisiin lisää rahaa, kenenkään maksut eivät siitä huolimatta kasvaisi, kommentoi SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru.

– Keskustan Bernerin kannattaisi siirtyä valtionvarainministeriksi. Kenenkään maksut ei nouse, mutta rahaa tulee lisää! vitsailee SDP:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman Twitterissä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö muistuttaa, että aina joku maksaa.

– Bernerin mukaan valtion menot eivät kasva, asiakkaiden maksut eivät kasva, käyttäjäesimerkit voittavat, mutta silti tieverkkoon tehtävien investointien määrä jotenkin automaattisesti kasvaa ja kaupalliset operaattorit voivat vetää itselleen voittoa välistä. Tämä kaikki ei voi olla samaan aikaan totta: rahaa ei voi luoda tyhjästä, Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

­– Yhtiömuoto tai kaupallisten yritysten tulo palveluntarjoajiksi ei ole rahasampo - tai silloin se merkitsee vain korkeampia maksuja ihmisille, hän lisää.

Myös hallituspuolueissa on kysymyksiä hankkeen suhteen. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kysyy, mistä rahat saadaan. Perussuomalaisten Jussi Niinistö uskoo esityksen lisäävän autoilun kokonaiskustannuksia.

Lue seuraavaksi: Berneriltä 3 esimerkkiä uudesta tiemaksusta

Kaikki US:n uutiset Bernerin uudesta tie-esityksestä täällä!