Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja, ex-kansanedustaja Mikael Jungner ihmettelee suuresti Verkkouutisten blogissaan kohua, joka on noussut kokoomuksen Joonas Turusen siirtymisestä Mehiläisen palvelukseen. Jungnerin mielestä tällaiset siirtymät ovat päinvastoin hyviä. Hän on itsekin siirtynyt yritysmaailman ja politiikan välillä useampaan otteeseen.

– Kymmeniä työikäisiä ja -kykyisiä kansanedustajia on sopeutumiseläkkeellä. He eivät siis tee työtä. Vaikuttaa siltä, että kansanedustajan on eduskunnan jälkeen hyvin vaikea kuntoutua takaisin työelämään. Sen sijaan että tätä pidettäisiin ongelmana, ongelmana pidetään niitä poliitikkoja, jotka siirtyvät yksityiselle sektorille. Kummallista ajattelua, Jungner kirjoittaa blogissa.

Lue myös: Kokoomuksen Männistö-Räty-Turunen-ketju hermostutti opposition: ”Päätöksenteosta suuryritysten johtoon bonuksille”

Uudelle Suomelle Jungner huomauttaa ongelman olevan nimenomaan se, että kansanedustajat eivät kiinnosta työnantajia – vaikka heillä pitäisi olla kaikki edellytykset olla houkuttelevia työmarkkinoiden silmissä.

Jungner kertoo tuntevansa itse useita kansanedustajia, jotka olisivat halukkaita muuhun kuin politiikan työhön, mutta eivät ole saaneet sellaista työtä.

Ongelma johtaa Jungnerin mielestä myös siihen, että kansanedustajan urasta voi tulla risti ja toisaalta siihen, että jotkut kansanedustajat jäävät eduskuntaan pitkäksi aikaa, koska eivät muutakaan työtä saa.

Eikö tämä ole ongelmallista meidän päätöksenteon kannalta? Että eduskunnassa voi olla ihmisiä, joiden motivaatio ei ole paras mahdollinen?

– Siitä on Suomelle haittaa. Suurin osa kansanedustajista ei tunne työelämää ja modernia tietotyötä, ja kuitenkin he istuvat työlainsäädännön päällä, Jungner sanoo.

Hän toteaa, että kymmenessä vuodessa työelämä on muuttunut valtavasti, mutta eduskunta ei juuri lainkaan. Yksi esimerkki tästä on Jungnerin mukaan työaikalainsäädäntö, joka on aikansa elänyt tietotyötä tekevien näkökulmasta. Tätä viestiä kansanedustajat eivät kuitenkaan Jungnerin mukaan ymmärrä, koska eivät ole asiaa kokeneet.

– Sadan vuoden takaa voisi tuoda kansanedustajan nykyiseen eduskuntaan, ja ihan hyvin siellä pärjäisi. Termit ja valiokunnat olisivat pitkälti samoja. Mutta jos sadan vuoden takaa tuo toimittajan nykytoimitukseen, niin hän olisi aivan hukassa, Jungner havainnollistaa.

Jungner ei osaa vastata kysymykseen, miksi kansanedustajat eivät kiinnosta työnantajia.

– Nyt olisi syytä ottaa järki käteen ja epäpolitisoida nämä siirtymät politiikan ja yritysmaailman tai politiikan ja palkansaajaliikkeen välillä. Nuo siirtymät kun ovat hyvästä, eivät pahasta. Noihin siirtymiin kun pitäisi kannustaa, ei jarruttaa, Jungner toteaa Verkkouutisten blogissaan.