Ihmisten ja ihmisapinoiden evoluution tutkijoita viime vuonna hämmentänyt fossiililuuranko Ardi eli Ardipithecus ramidus puhuttaa taas tiedemaailmaa. Osa evoluutiotutkijoista epäilee, että Ardi kuuluukin modernin ihmisen sijasta apinoiden evoluutioketjuun, kertoo uutistoimisto AP.

Uudesta kritiikistä kerrotaan AP:n mukaan Science-lehdessä, jossa 4,4 miljoonaa vuotta vanhasta Ardista tehdyistä johtopäätöksistä alun perin kerrottiin viime vuonna. Ardi oli Tiede-lehden mukaan myös Sciencen valinta vuoden 2009 merkittävimmäksi tieteelliseksi löydöksi.

Ardin, jolla on apinamaisten ominaisuuksien lisäksi vain ihmisen kanssa yhteisiä piirteitä, on uskottu kehittyneen vasta sen jälkeen, kun Afrikan ihmisapinoiden ja ihmisen viimeinen yhteinen esi-isä tallusteli maapallolla.

Kriitikot kuitenkin sanovat, että Ardi kehittyi ennen kuin nykyihminen eriytyi simpansseista ja gorilloista, ja on ihmisen sijasta pikemminkin apinoiden esi-isä.

Kalifornian yliopiston tutkija Tim White, joka oli viime vuoden Ardi-julkaisun kirjoittajia, pitää kritiikkiä odotettuna Ardin kaltaisen löydön yhteydessä. Hänen mielestään Ardin täytyy kuitenkin olla nimenomaan ihmisen esi-isä, sillä sillä on piirteitä, joita löytyy vain ihmisapinoilta ja nykyihmisiltä.

Monien muiden tutkijoiden mielestä on vielä liian aikaista sanoa, mihin evoluutioketjuun Ardi kuuluu.

Myös oletusta Ardin asumisesta metsämaastossa on kritisoitu, sillä ihmisen on uskottu oppineen kävelemään savannilla eläessään.

Ardi eli 4,4 miljoonaa vuotta sitten alueella, joka nyt on Etiopiaa.