Ihmisoikeusjärjestö First Step Forumin puheenjohtaja ja aiemmin pitkään politiikassa mukana ollut Eija-Riitta Korhola tyrmää hankkeen suurmoskeijan rakentamisesta Helsinkiin. Korhola oli aiemmin monta vuotta myös europarlamentin ihmisoikeusvaliokunnan ja työryhmän jäsen.

Suomalais-kansainvälinen First Step Forum on erikoistunut uskonnonvapauskysymyksiin ja uskonnollisiin jännitteisiin. Aiemmin Korhola oli 15 vuotta poliitikkona ensin Kristillisdemokraateissa ja myöhemmin pitkään Kokoomuksessa. Korhola huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, että Suomessa on jo useita moskeijoita, eikä suurmoskeijalla ole mitään tekemistä ihmisoikeuksien tai uskonnonvapauden kanssa.

Lue myös: Tutkijoiden lausunto Helsingin suurmoskeijasta valmis – julkaistaan vasta kuntavaalien jälkeen

–Siinä on kokonaan kyse valtataistelusta mielikuvissamme. Se on merkittävä symbolinen hanke. Hanke liittyy islamin valtapyrkimyksiin, poliittiseen islamisaatioon, ja vieläpä yhden islamin suunnan toimesta. Islam on alistumista mutta islamisaatio on alistamista, Korhola kirjoittaa.

–Siihen alistamispyrkimykseen ei pidä suostua heikoin taustatiedoin eikä sille hankkeelle tule tehdä kunniaa kaupunkikuvassa. Olemme yhteiskuntana sitoutuneet länsimaiseen demokratiaan ja ihmiskäsitykseen, ja arvovalinnoissamme tämä täytyy myös näkyä. Jos esimerkiksi annamme periksi sharia-laille, meidän tulisi käsittää, mitä sharia opettaa vaikkapa vaimon lyömisestä ja raiskauksen uhrin syyllisyydestä tapahtuneeseen.

Korholan mukaan islam on ongelma silloin, kun se ottaa poliittisen muodon ja muuttuu yksilön hengellisen kilvoittelun sijasta yhteisön kontrollijärjestelmäksi.

–Maailmalla ihmisoikeustyössä olen nähnyt siitä liikaa karmaisevia esimerkkejä, samoin työssäni europarlamentin ihmisoikeustyöryhmässä, joka vastasi kiireellisistä päätöslauselmista.

–Poliittisesta islamista on voitava puhua. Se islam, jota edistetään lain voimalla tai väkivallalla islamilaista valtiota kohden, ei ole millään tavalla vähemmän vaarallista kuin vaikkapa natsismi. Politisoitumisesta seuraa hyvin suurella todennäköisyydellä jihadisoituminen. Samaan aikaan valtaenemmistö muslimeista on rauhaa rakastavia ihmisiä, jotka eivät hyväksy väkivaltaa.

Suunnitelmissa on kerrottu olevan pinta-alaltaan kaksi kertaa Helsingin tuomiokirkkoa suurempi moskeija Helsingin Hanasaareen. Se olisi kooltaan 3 000 neliömetriä. Moskeijan lisäksi kokonaisuuteen on kaavailtu 15 000 neliön kokoista kulttuuri- ja urheilukeskusta.

Hankkeeseen suhtaudutaan ristiriitaisesti myös muslimiyhteisön sisällä. Hankkeen epämääräisenä pidetyt rahoitussuunnitelmat ovat herättäneet huolta poliitikkojen ja asiantuntijoiden joukossa. Rahoittajaksi on lupautunut Bahrainin kuningaskunta.

Helsingin pormestariehdokkaista Jan Vapaavuori (kok.) on asettunut näkyvästi vastustamaan hanketta. Pormestariehdokas Anni Sinnemäki (vihr.) puolestaan on ollut sanamuodoissaan varovaisempi ja sanonut, ettei näe esteitä hankkeelle.

Korjaus klo 22:11: Ihmisoikeusjärjestö First Step Forum määriteltiin jutussa aiemmin kristilliseksi. Järjestö ei määrittele itseään kristilliseksi, ja tämä määritelmä on poistettu jutusta. Samassa yhteydessä on korjattu, että kaavailtu suurmoskeija olisi pinta-alaltaan kaksi kertaa Helsingin tuomiokirkon kokoinen.

Lue myös:

Ihmisoikeusaktiivi ja ex-poliitikko tyrmää suurmoskeijan: ”Poliittinen islam on yhtä vaarallista kuin natsismi”

Suurmoskeija epäilyttää maahanmuuttajapoliitikkoja: ”Muslimina tulee ikävä tunne tästä jaottelusta”

Näkökulma: Onneksi Helsinkiin viritellään suurta moskeijaa

Vääntö suurmoskeijasta: ”Miten hallitus aikoo varmistaa turvallisuusnäkökohdat?”

Sanasota suurmoskeijasta: ”Uskonnonvapaus ei tarkoita oikeutta rakentaa mitä tahansa minne tahansa”

Suurmoskeija puhuttaa: ”Vapaavuoren jutut ovat synkkiä”

Jan Vapaavuori tiukkana: Vastustan suurmoskeijaa riippumatta rahoittajasta – alustoja ”epäterveille ilmiöille”

Suurmoskeija kuohuttaa – sunnijohtaja: ”Toiminta on suomalaista”

Tunnustus Belgiasta: Brysselissä valtava ongelma – ”Paikka, johon voit kadota”

Kansanedustaja Helsingin suurmoskeijasta: Ulkomainen rahoitus kiellettävä – katsokaa Belgiaa