Firenzen yliopiston Euroopan yliopistollisen instituutin kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin sanoo vastustavansa pistemäisiä kriminalisointeja. Kommentti liittyy Suomessa käytävään keskusteluun kansallissosialististen tunnusten esittämisen kieltämisestä.

Scheinin huomauttaa, että kuvallisen symbolin kuten hakaristin käyttö voi asiayhteydessään ja käyttäjän tarkoitusperät tutkien itsessään olla kansanryhmää vastaan kiihottamista, ilman sanallista viestiäkin.

”Yleisesti ottaen vastustan pistemäisiä kriminalisointeja, koska rangaistavaa pitäisi olla rikollinen mieli eikä sen ulkoiset ilmenemismuodot. Siksi ennemmin jo kriminalisoitu kiihottaminen kansanryhmää vastaan kuin uusi pykälä hakaristin näyttämisestä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Kansallissosialistien nousivat puheenaiheeksi itsenäisyyspäivänä, kun poliisi takavarikoi kansallissosialistien kulkueelta hakaristilippuja.

Perjantaina muutama kansanedustaja vaati, että natsien tunnusten esittäminen julkisesti kiellettäisiin. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) muistutti Iltalehden haastattelussa, ettei ehdotus hakaristien julkisen esittämisen kieltämisestä lailla ole täysin uusi. Oikeus- ja sisäministeriön työryhmä on jo selvittänyt kiellettyjen ääriliikkeiden tunnusten kieltämistä.

Presidentti Tarja Halonen sanoi lauantaina olevansa asiassa ”keltaisilla valoilla”.

”Olen keltaisilla valoilla siinä, että voisi katsoa, auttaisiko se asioiden selvittämiseen. Toisaalta eihän kiellot auta: arvot pitää sisäistää, sillä lainsäädännöllä ei voida kovin voimakkaasti ohjata ihmisiä hyvään”, hän kommentoi Ylen Ykkösaamussa.

Demokratian ja populismin tutkija Emilia Palonen puolestaan linjasi perjantaina, että itsenäisyyspäivän tapaus osoittaa sananvapauden ja sen rajojen toimivan.

Lue lisää:

Yle: Tarja Halonen harkitsisi natsitunnusten kieltämistä - ”Tämmöisillä asioilla ei pitäisi leikkiä”

Kansanedustajat vaativat: Hakaristien esittäminen julkisuudessa kiellettävä

Tutkijat löysivät kääntöpuolen natsimarssista – ”Sananvapaus ja sen rajat toimivat”

Hakaristiliput suututtavat: ”Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”