Firenzen yliopiston Euroopan yliopistollisen instituutin kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin linjaa, että kuusi tuntia riittää ennakkoilmoitusajaksi mielenosoituksissa.

Hallitus ehdottaa kokoontumislakia muutettavaksi siten, että ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä kokouksesta, esimerkiksi mielenosoituksesta, olisi tehtävä ilmoitus kokouspaikan poliisille vähintään kolme vuorokautta ennen kokouksen alkamista. Nykyisen lain mukaan ilmoitus on tehtävä kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista.

”Spontaanit mielenosoitukset esim. toimittajamurhien, alueellisten miehitysten, pakkopalautusten tai eduskunnan äänestysten takia ovat globaalin nykyajan väistämätön ilmiö. Samoin vastamielenosoitukset. Lain ja poliisin pitää vain hyväksyä tämä. 6 tuntia riittää”, Scheinin kommentoi Twitterissä.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) mukaan ennakkoilmoitusaikaa ehdotetaan pidennettäväksi, jotta poliisi ehtisi nykyistä paremmin turvata jokaisen oikeuden osoittaa mieltään ilman häiriöitä tai väkivallan uhkaa.

”Sanoisin, että ehdotusta vaivaa luterilaisen uskontokäsityksen siirtäminen mielenosoitusvapauteen: kun kerran uskontoa harjoitetaan sunnuntaiaamuisin, niin sanan- ja kokoontumisvapautta voi yhtä hyvin harjoittaa sen mukaan kuin se sopii poliisin työvuorolistaan”, Scheinin vastaa tähän.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Häkkänen tarkensi lauantaina, että jatkossakin spontaanit mielenilmaukset sallittuja.

”Muutenkin kyse pienestä muutoksesta, muilla mailla käytössä jo vastaavan pituinen ilmoitusaika”, hän tviittasi.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Lakimuutos on parhaillaan lausuntokierroksella. Lausuntonsa on jo ehtinyt antaa muun muassa eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen, jonka mukaan nykytilanteeseen ei luontevasti sovi se, että kokouksista tulisi ilmoittaa viranomaisille useita päiviä etukäteen.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpää puolestaan sanoo omassa lausunnossaan, että kolmen vuorokauden määräaika loisi paremmat edellytykset järjestäjän ja poliisin yhteistyölle sekä turvaisi poliisin mahdollisuudet omalta osaltaan huolehtia yleisen kokouksen häiriöttömästä kulusta.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro pitäisi Ylen mukaan kuitenkin parempana, että hallitus kokeilisi ilmoitusajan pidentämistä ensin kuudesta tunnista vuorokauteen.

”Totta kai ilmoitusajan pidentäminen kuudesta tunnista kolmeen vuorokauteen rajoittaa kokoontumisvapautta,” Lavapuro sanoo.

”Muutoksella pitäisi olla parempia perusteluita kuin se, että poliiseja on vaikeaa saada paikalle lyhyellä varoitusajalla”, hän jatkaa.

Ehdotetun lain on määrä tulla voimaan ensi vuoden elokuussa. Siitä annettuihin lausuntoihin voi tutustua täällä.

Lue myös: Mielenosoituksia koskevasta lakiesityksestä nousi äläkkä – Li Andersson: ”Mikä tätä hallitusta oikein vaivaa?”