Iivo Niskanen juhlii 50 kilometrin hiihdon olympiavoittoa. Hän on ensimmäinen suomalainen maastohiihdon kultamitalisti 20 vuoteen.

Niskaselta kisa oli väkevä esitys.

- Aamulla kun heräsin, huokaisin helpotuksesta, että olen terve ja pystyn mittaamaan kaiken, mitä on miehessä annettavaa, hän sanoi.

Venäjän Aleksander Bolshunov ei kyennyt vastaamaan Niskasen loppukiriin ja jäi hopealle. Niskanen ei ollut huolestunut venäläisen uhasta.

- Hän oli ilmeisesti kolmannen kierroksen jälkeen vaihtanut suksen. Tiesin, missä hän saavutti ja se ero oli vähintään sama. Mielellään vähän odottelinkin, että päästäisiin hiihtämään yhtä matkaa. Ei ollut mitään järkeä takoa sillä likaisella suksella liikaa, Niskanen sanoi ratkaisuista.

Erot olivat kisassa isot.

- Harvinainen kisa, että ero repsahti noin isoksi. Olet mitaleilla, mutta on iso panos, oletko olympiavoittaja vai hopeamitalisti. Pyrin noudattamaan suunnitelmaa, joka oli tarkoitus tehdä. Olin luottavainen, kun ei ollut kramppeja ja muuta, ja pystyinkin sen kirin sitten tekemään, Niskanen sanoi.

Niskasen mukaan venäläinen ei pärjännyt hänelle taktiikassa, vaikka Bolshunov selitteli hävinneensä suksien takia.

- Ei suksissa ollut vaikutusta. Enemmänkin oli kiinni taktiikasta. Hän olisi tietysti voinut miettiä, että oliko järkevää vaihtaa suksea. Olin luottavainen koko ajan, että pystyin olemaan sen tilanteen päällä.

Niskanen havaitsi Bolshunovin olleen väsynyt.

- Nuori kaveri. Yllättävän hyvin kesti matkavauhdin noin. Näin siitä hiihtämisestä kuitenkin, että asento oli vähän kumarampi ja totta kai se on kiva katsoa perästä, milloin selkäranka alkaa taittua. Ehkä hän uskoi olevansa loppukahinoissa minua vahvempi. Mutta se on osa taktiikkaa.

Niskanen hämmästeli, että norjalaiset jäivät kauas.

- Martin Johnsrud Sundby on ollut viidenkympin kisoissa aiemmin se kovin, mutta tällä kaudella hän ei ole ollut iskussa. Ajattelin, että hän olisi voinut roikkua siinä mukana. En tiedä, millainen taktiikka heillä on. Helponlaisesti päästivät minun nousussa karkaamaan.

Loppusuoralla Niskanen ilahtui suomalaiskannustuksesta.

- Se oli hieno hetki, kun oli noin paljon suomalaisia katsomossa. Kilpailivat kannustuksessa venäläisten kanssa ihan tasapäisesti ellei paremminkin. Hienot fiilikset totta kai, Niskanen sanoi.

50 kilometrin olympiavoitto merkitsee Niskaselle erityisen paljon.

- Kyllä se on iso juttu. Matka, jota itse arvostaa hiihtämisessä eniten. Totta kai se on ollut unelma.

Niskanen pitää 50 kilometriä paraatimatkanaan.

- Viime vuonna pystyin todistamaan, että unelmia voi toteuttaa, kun tekee niiden eteen työtä. Kyllä tää 50 kilometriä on muovautunut sellaiseksi matkaksi, joka sopii ominaisuuksilleni.

Viimeksi suomalaishiihtäjä voitti 50 kilometrillä olympiakultaa 1960 Squaw Valleyssa. Siellä ykkönen oli Kalevi Hämäläinen. Mika Myllylä voitti kultaa 1998 Naganossa 30 kilometrillä, mikä oli suomalaisten edellinen henkilökohtainen olympiakulta.

- Pitkä aika, kun on viimeinen olympiakulta henkilökohtaisella matkalla otettu Suomeen. Nyt tietää, kuinka vaikeaa se on. Toivottavasti seuraavaa ei tarvitse odotella niin kauan, Niskanen sanoi.

Niskanen ensimmäinen olympiavoitto tuli Sotshista 2014 parisprinistä. Useamman olympiakullan suomalaishiihtäjistä ovat Niskasen lisäksi saavuttaneet vain Veikko Hakulinen, Eero Mäntyranta ja Marja-Liisa Kirvesniemi.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang