Suomalaisen jääkiekkolegenda Teemu Selänteen Kirkkonummen Långvikiin suunnitteleman jääkiekkohallin ylle nousee suuri kysymysmerkki Yhdysvaltojen julkaisemien uusien pakotetoimien vuoksi.

Asian myöntävät Uudelle Suomelle Kirkkonummen kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) sekä RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, Långvikin kyläyhdistyksen sihteeri Denis Strandell.

– Tämä on ikävä asia hallihankkeelle ja Teemu Selänteen visiolle. Ei tämä heille mikään helppo tai hyvä asia ole, sanoo Strandell.

Jäähallia kylpylähotellinsa yhteyteen hamuava Långvik Capital ja sen johtaja Roman Rotenberg löytyvät molemmat Yhdysvaltain valtiovarainministeriön uudelta Venäjän-vastaiselta pakotelistalta.

Hallihanke oli nytkähtänyt keväällä vihdoin eteenpäin, kun Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, joka oli tehty Långvikiin liittyvästä kaavapäätöksestä. Kunta oli juuri alkamassa valmistella uutta asemakaavaa, joka mahdollistaisi hallin rakentamisen.

– Jooh… no niin, Vahasalo rykäisee, kun kuulee Uudelta Suomelta Roman Rotenbergin nimen löytyvän pakotelistalta.

– Tietysti tällaiset asiat pitää ottaa huomioon. [Kaavaa valmistelevien] virkamiesten pitää ottaa huomioon muuttuneet olosuhteet. Harkintaa pitää käyttää, mitä tehdään.

Hän arvioi, ettei kaava-asia ole sen kummemmin toistaiseksi vielä edennyt kesälomien vuoksi. Valtuustokin on istuntotauolla.

Kirkkonummen valtuustossa vielä vuoden loppuun asti istuva, Hangon kaupunginjohtajaksi valittu Strandell toteaa, että kyse on ensimmäisestä kerrasta hänen urallaan, kun kansainvälinen politiikka ja kunnallispolitiikka törmäävät.

Vahasalo painottaa, etteivät Suomen valtion ja Kirkkonummen kunnan linjat voi olla erilaisia. Tästä Strandell on samaa mieltä.

– Ei varmastikaan voi olla. Veikkaisin, ettei myöskään ole kunnan asia miettiä sitä, mitä toimia pakotelistalla oleminen voi tarkoittaa. Se ei ole kunnan ongelma, vaan marssijärjestyksen täytyy olla se, että valtio määrittelee, mitä pakotteet tarkoittavat – mitä kunta voi tehdä ja ei voi tehdä, sanoo Strandell.

Hän kertoo, että Långvikin hallihanke ja pakotelistat ovat aiemminkin olleet epävirallinen keskustelunaihe valtuutettujen keskuudessa. Roman Rotenbergin isä, Boris Rotenberg toimi aiemmin Långvik Capitalin hallituksen puheenjohtajana, mutta hänen paikalleen nousi Roman Rotenberg vain kaksi viikkoa ennen kuin hallihanke julkistettiin Teemu Selänteen kanssa.

Tuolloin yhtiöstä sanottiin poliitikoiden uteluihin, että johtaja on Roman Rotenberg, joka ei ole pakotelistalla.

– Kyllä tämä on ihan relevantti kysymys ja on keskusteltu siitä, mitä se tarkoittaa, Strandell pohtii asiaa, jonka Vahasalo sanoo suoremmin.

– Tässä joudutaan huomioimaan, miten pakotelistalle joutuminen vaikuttaa hankkeen rahoitukseen. Ei tämä ole yksinkertainen juttu. Kaikki ovat aina kiinni toisissaan, Vahasalo arvioi.

Toinen kysymys on, Strandell huomauttaa, löytyvätkö Långvik Capital ja Roman Rotenberg pian myös EU:n pakotelistalta. Hän pahoittelee, kuinka asiassa kaikki osapuolet jäävät sijaiskärsijöiksi.

– Mutta suurin konnahan tässä on herra Putin ja hänen Venäjänsä. Niillä on kaikki ratkaisun avaimet. Ei muuta kuin ponnistelemaan Ukrainassa rauhassa ja sovinnon tietä, niin nämä pakotteet sitä kautta häviävät. Ei tässä muita konnia ole. Hallihanke, Teemu ja me kirkkonummelaiset jääkiekon ystävät olemme tässä vain sijaiskärsijöitä.

Selänne ei ole rahoittanut hallihanketta. Hän on kertonut haluavansa perustaa halliin hänen nimeään kantavan jääkiekkoilija-akatemian, jossa keskityttäisiin erityisesti lahjakkaiden hyökkääjien taitojen hiomiseen.

– Akatemia on ollut haaveeni pitkään, ja jos ihmiset haluavat tehdä tästä vaikeaa, niin pitää katsoa muitakin vaihtoehtoja, Selänne totesi vuosi sitten järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.