”Nykykehityksen valossa 1970-luvun lopussa syntyneet ikäryhmät uhkaavat jäädä Suomen korkeimmin koulutetuiksi ikäryhmiksi. Sekä koulutustaso että osaaminen ovat meillä laskussa. Kehityssuunta on pysäytettävä, jotta Suomi voi tulevaisuudessakin kasvaa ja ylläpitää hyvinvointivaltiota”.

Näin lausuu Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen, jonka mielestä nykyinen kehityssuunta uhkaa Suomen talouskasvua tulevaisuudessa.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas) on hiljattain nostanut esiin sen, että 1970-luvulla syntynyt sukupolvi on jäämässä Suomen koulutetuimmaksi sukupolveksi. Asiasta kertoo myös Tilastokeskuksen uusin koulutusrakennetilasto.

LUE MYÖS: Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

Anderssonin mukaan Suomen 20-29-vuotiaista perusasteen varassa on 16 prosenttia ja koko Suomen aikuisväestöstä 600 000 ihmistä. Anderssonin mukaan hallitus antaa tämän vuoksi eduskunnalle koulutuspoliittisen selonteon, jolla luodaan pohjaa koulutustason nostamiselle.

Etlan mielestä koulutustason nousun pysähtyminen on perua 2000-luvun alkupuolen koulutustarjonnan supistamisista. Kauhasen mielestä kolmannen asteen aloituspaikkoja olisi Suomessa lisättävä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö onkin väläyttänyt yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen kasvattamista. Myös Andersson itse on sanonut, että tulisi olla valmutta tarkastella aloituspaikkojen riittävyyttä.

LUE MYÖS:

Suomalaisten koulutustaso huolestuttaa asiantuntijoita: ”Todellinen kilpailukykyongelma - hälyttävä tilanne”

TE: Kansanedustajan väite mahdoton todistaa tai kumota – Alle 35-vuotiaat ovat ”vuosikymmenen häviäjiä”