Hevosten kavioiden kopse häviää pikkuhiljaa Roomasta, kertoo Svenska Dagbladet. Eläinaktivistit ovat voittaneet pitkäaikaisen kiistan hevosrattaiden kieltämisestä ikuisessa kaupungissa.

Roomassa vuosittain piipahtaville miljoonille turisteille useimmiten aika uupuneiden hevosten vetämät vaunut kuuluvat oleellisena osana kaupunkikuvaan, samoin kuin Venetsian gondolit. Espanjalaisten portaiden, Colosseumin tai Pietarinkirkon edustalla seisovat vaunut houkuttelevat romanttisille ajeluille historiallisille kaduille. Hinta on useimmiten pilviä hipova.

Nyt ajureiden aika on loppumassa. 44 vaunua joutaa talliin ja 90 hevosta saavat lepäillä Villa Borghese –puutarhan vehreydessä sen sijaan että ne joutuisivat raatamaan paahtavassa auringonpaisteessa ja pakokaasupilvissä. Näin luonnehtivat hevosten elämää eläinaktivistit, jotka nyt ovat saaneet kiellon ikiaikaisen perinteen jatkamiselle. Pyhinä vaunuja kuitenkin löytää edelleen kaupungin keskustasta.

Ajureita ja turisteja odottaa SvD:n mukaan uusi houkutus, sähkökäyttöiset vanhat autot. Ajurit joutuvat suorittamaan niitä varten erityisen ajokortin.