Pakistanin ja Afganistanin vuoristossa koulutetaan myös Suomessa asuneita ihmisiä terrorismiin, tunnustaa suojelupoliisi Iltalehdelle. Tänään julkaistussa haastattelussa supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara kertoo, että myös Suomesta on lähtenyt henkilöitä islamistien koulutusleireille.

Henkilöiden määrää tai koulutuspaikkaa Iltalehti ei kuitenkaan onnistu saamaan irti Lehto-Seljavaarasta.

- Emme halua kommentoida operatiivisista syistä, kuuluu vastaus.

Lehti kertoo amerikkalaisesta raportista, jonka mukaan jopa 150 eurooppalaista islamistitaistelijaa olisi saanut viime vuona koulutuksen terroritekoihin.

Al-Qaida ja sen liittolaiset käyttävät uutistoimisto AP:n mukaan länsiterroristeja iskuihin Euroopassa, sillä islamistiliike pelkä länsimaisten tiedustelupalveluiden soluttautujia. Tästä syystä länsiterroristit eivät osallistu operaatioihin Afganistanissa.

Kuluvalla viikolla useat maat ovat varoittaneet kansalaisiaan terrorin uhasta Euroopassa. Varoitukset perustuvat kiinni otetun afgaanisotilaan tietoihin islamistiterroristien suunnitelmista.

Iltalehden teettämässä kyselyssä suomalaiset kertovat, että terrori-iskun uhka ei juuri heitä hetkauta. Vain 7 % on muuttanut matkasuunnitelmiaan varoitusten vuoksi. Eniten pelko vaikutta matkasuunnitelmiin Isossa-Britanniassa, Venäjällä ja Ranskassa. Joka toinen uskoo, että Suomi ei ole suojassa terrorismilta.