Sdp:n entinen kansanedustaja ja pitkäaikainen oikeusministeri Johannes Koskinen alkoi nostaa kansanedustajan sopeutumiseläkettä heti palattuaan Suomeen rahakkaan Lontoon-palkkioviran päätyttyä, Iltalehti kertoo.

Iltalehden mukaan Koskinen, 63, ansaitsi EBRD-pankin johtokunnassa kuusinumeroisia summia kolmen vuoden ajan. Koskinen sai keväällä 2015 palkinnon pitkästä urastaan, kun silloinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) nimitti demarikollegansa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) johtokuntaan.

Kolmen EBRD-vuoden aikana Koskinen tienasi arviolta puoli miljoona euroa, Iltalehti arvioi. ERBD perii palkkioistaan vain nimellisen kymmenen prosentin luokkaa olevan sisäisen veron.

Nyt Suomeen palanneen Koskisen nimi löytyy jälleen sopeutumiseläkettä nostavien entisten kansanedustajien listalta. Hän aloitti sopeutumiseläkkeen nostamisen lokakuussa, lähes välittömästi Suomeen palattuaan. Hän saa sopeutumiseläkettä arviolta 6000 euroa kuukaudessa. Koska hänen henkilökohtainen eläkeikänsä on täyttynyt, hän saa myös toista eläkettä.

”Tässä tilanteessa, jossa minulla ei ole työ- eikä yritystuloja, niin katsoin, että voin nostaa sitä [sopeutumiseläkettä] pari kuukautta”, Koskinen sanoo Iltalehdelle.

Koskinen ilmoitti kesäkuussa pyrkivänsä takaisin eduskuntaan.

Kuohuntaa herättänyt sopeutumiseläkejärjestelmä on määrä lopettaa lakiesityksellä, joka on tulossa eduskuntaan, ja korvata maltillisemmalla sopeutumisrahalla. Koskinen on itsekin puoltanut järjestelmän muuttamista, Iltalehti kertoo.

LUE MYÖS:

Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan – eläkkeiden maksu jatkuu 3 vuoden ajan

300 euron korotus kansanedustajien sopeutumisrahaan? – Näin eduskunta sopi ”uusista etuuksista”