Niukka enemmistö suomalaisista hyväksyy aktiivimallin vastustamisen lakoilla ja mielenilmauksella, selviää Iltalehden Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

SAK järjesti päivällä mielenilmauksen Helsingin Senaatintorilla. Lisäksi osa liitoista on ilmoittanut poliittisista lakoista, joihin osallistuu SAK:n arvion mukaan noin 200 000 työntekijää. Lakkojen vuoksi muun muassa joukkoliikenne halvaantuu ympäri Suomen ja satamat pysähtyvät.

Iltalehti kysyi gallupissaan näin: ”Tämän viikon perjantaina metrot, raitiovaunut ja lähes koko bussiliikenne seisahtuvat ammattiyhdistysliikkeen järjestämän poliittisen lakon vuoksi, lakko vaikuttaa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Hyväksytkö perjantaiksi suunnitellun lakon?”

Vastaajista 51 prosenttia hyväksyi lakon ja 40 prosenttia vastasi ei. Vastustus oli keskimääräistä suurempaa 65–79-vuotiaissa sekä yrittäjien ja johtavassa asemassa olevien keskuudessa, joista peräti 71 prosenttia vastasi ei. Myös kokoomuksen ja keskustan äänestäjät vastustivat reippaasti: kokoomuksen äänestäjistä 75 prosenttia ei hyväksy lakkoja, keskustan kannattajien vastaava luku oli 69 prosenttia. Sinisten kannattajia oli otoksessa liian vähän johtopäätöksien vetämiseen.

Vasemmistoliittoa kannattavien joukosta peräti 88 prosenttia ja SDP:tä kannattavien joukosta 79 prosenttia hyväksyi lakot.

Naisvastaajista 54 prosenttia hyväksyi lakot, miehistä 49 prosenttia. Työttömistä 71 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä lakot, työntekijöihin kuuluvista 61 ja opiskelijoista 63 prosenttia. Lakon hyväksyttävyys oli suurta nuorten vastaajien keskuudessa: 15–35-vuotiaista yli 60 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä lakon.

– Suomalaiset ovat periaatteessa hyvinkin ay-henkisiä. Ilmeisesti ne, jotka hyväksyvät lakon, ajattelevat, että on hyvä, että ay-liike välillä näyttää voimansa. Suurin osa suomalaisista katsoo maailmaa palkansaajan näkövinkkelistä. Tässä näkyy olevan solidaarisuuden osoitus työttömille, tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta sanoo Iltalehdelle.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten alkuviikosta 29.–31. tammikuuta kaikkiaan 1102 suomalaista. Otos edustaa Manner-Suomen täysi-ikäistä väestöä. Puolet haastatteluista tehtiin puhelimitse ja puolet internetpaneelissa. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.