Hallitus valmistelee niin sanottua ”aktiivimalli kakkosta”, kertoo Iltalehti, jonka tietojen mukaan mallia kutsutaan myös yksilöllisen työnhaun malliksi.

Entinen työministeri Timo Harakka (sd) kertoikin jo marraskuussa ”yksilöllisen työnhaun tuen mallista”, joka rakennetaan siten, että työttömän oikeudet ja velvollisuudet ovat tasapainossa.

”Uudessa mallissa palvelut ja työnhakuvelvoite perustuvat yksilölliseen työllistymissuunnitelmaan. Hallitus antaa esityksen syksyllä 2020”, Harakka totesi.

Nyt Iltalehti valottaa, millainen malli on pohdinnassa. Sen yksityiskohdista ei ole vielä päätetty.

LUE SEURAAVAKSI:

Iltalehden mukaan työttömälle laadittaisiin henkilökohtainen työllistymissuunnitelma ja työttömällä olisi velvoite hakea tiettyä määrää avoimia työpaikkoja sekä paikallisen TE-toimiston osoittamia avoimia työpaikkoja. Velvoitteiden laiminlyönti johtaisi 30 tai 60 päivän karenssiin, jonka pituus riippuisi rikkeen vakavuudesta.

Yleisesti arvioidaan Iltalehden mukaan, että vasemmistojohtoinen hallitus on valmis toteuttamaan ne työllisyystoimet, joita työmarkkinajärjestöt eivät vastusta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa Iltalehdelle, että SAK on valmis kehittämään henkilökohtaista työnhakusuunnitelmaa, jos karenssijärjestelmää samalla lievennetään. Hänen mukaansa vähintään ensimmäisestä rikkeestä pitäisi selvitä varoituksella. Twitterissä Eloranta toteaa, että ”karenssijärjestelmää on inhimillistettävä ja työttömille tarjottava henkilökohtaisia palveluja”.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Ilkka Oksala puolestaan kertoo Iltalehdelle, että järjestö kannattaa työnhakuvelvoitteen tiukentamista, mutta vastustaa karenssien lieventämistä.

Muistuttaa Sipilän hallituksen mallia

Työttömän on jo nykyisin raportoitava työnhaustaan verkossa karenssin uhalla, mutta tarkkaa määritelmää siitä, kuinka montaa työpaikkaa on haettava, ei ole. Tässä mielessä valmisteilla oleva malli muistuttaa viime kauden ”omatoimisen työnhaun mallia”, jota niin ikään kutsuttiin aktiivimalli kakkoseksi.

Myös viime kauden mallissa olisi linjattu työpaikkojen tarkasta määrästä ja lisäksi muun muassa siitä, että ennen karenssia työttömälle työnhakijalle olisi tullut muistutus. Malli kuitenkin kaatui. Nykyisin karenssit rapsahtavat työttömille ilman varoitusta vähintään 30–90 päiväksi.

Ex-työministeri Harakka ei kutsunut nykyisen hallituksen uutta mallia marraskuussa aktiivimallin korvaajaksi, vaan korosti, että kyseessä on erillinen lainvalmistelun kokonaisuus verrattuna aktiivimallin purkamiseen. Nykyinen työministeri Tuula Haatainen (sd) kertoo tänään iltapäivällä tiedotustilaisuudessa työllisyystoimien valmistelusta.

Hallituksella tulee olla osoitettavissa vuoden 2020 syksyn budjettiriihessä toimenpiteet, jotka vastaavat päätösperäisesti 30 000 uutta työllistä.

LUE LISÄÄ:

LUE SEURAAVAKSI: