Iltalehden tietojen mukaan Helsingin koulutoimessa valmistaudutaan Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaislasten saapumiseen. Al-Holin leirissä on 33 suomalaista lasta ja 11 naista, mutta toistaiseksi Suomeen ei ole saapunut yhtään heistä.

Pääministeri Antti Rinne (sd) totesi lauantaina Iltalehdelle sdp:n 120-vuotisjuhlissa Turussa, että ”viranomaisten valmistautuminen ei ole huono asia”.

”Leireillä on Suomen kansalaisia, ja jos he pääsevät sieltä jotenkin tulemaan Suomeen, silloin täällä täytyy viranomaisilla olla myös koulupuolella valmius näiden asioiden hoitamiseen.”

Rinteen mukaan valmistautuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Suomeen olisi lähiaikoina tulossa lapsia al-Holista. Pääministeri uskoo, että Helsingin koulutoimen valmistautuminen liittyy pikemminkin valmistautumiseen mahdolliseen myöhemmin vastaan tulevaan tilanteeseen.

”Valtiovallalla ei ole tällä hetkellä mitään sellaista tietoa lapsien liikkumisesta pois leiriltä”, pääministeri sanoo.

Ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) kertoi Uuden Suomen ja Kauppalehden videohaastattelussa hiljattain viestittäneensä kurdeille al-Holin leirillä olevien suomalaisten oikeudesta palata kotimaahansa. Haaviston mukaan tarvittavat matkustusasiakirjat voidaan kirjoittaa esimerkiksi 300 kilometrin päässä leiriltä sijaitsevassa Irakin Erbilissä, jos leirillä olevat Suomen kansalaiset sinne jotenkin pääsevät.

Lue lisää: Pekka Haavisto al-Holin leirin tilanteesta: Suomi viestitti kurdeille, että Suomen kansalaisilla on oikeus palata