Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) kertoo Iltalehden haastattelussa haluavansa Suomen seuraavaksi komissaariksi.

Entinen sdp:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri kertoi ennen eduskuntavaaleja olevansa valmis ”vastuullisiin tehtäviin”. Nyt hän sanoo asian suoremmin.

”Olisi suuri kunnia toimia Suomen komissaarina, ja jos minulle sellainen tehtävä avautuu, olen käytettävissä.”

Uskottavina komissaariehdokkaina on pidetty myös kahta europarlamentaarikkoa, eurovaalien ääniharavaa Eero Heinäluomaa sekä Miapetra Kumpula-Natria. Heinäluoma on esittänyt, että komissaariehdokkaiden pitäisi olla ehdolla EU-vaaleissa, ja sen jälkeen hallitusten pitäisi asettaa sekä nais- että miesehdokas komissioon.

”Suomella on ollut mahdollisuus esittää viisi kertaa komissaaria ja viisi kertaa on esitetty miestä, eli meillä on ollut yhteensä 25 vuotta mieskomissaari, jotka ovat hoitaneet tehtävänsä hyvin, mutta nyt kun ollaan kuudetta kertaa esittämässä komissaaria, on aika ymmärrettävää, että julkisuudessa ja kansan keskuudessa vaaditaan naiskomissaaria”, Urpilainen vastaa tähän.

”Maalle, joka puhuu sukupuolten tasa-arvosta ja pitää sitä ulkopolitiikassaan esillä, olisi luontevaa, että myös käytännön toiminnalla osoitetaan sukupuolten tasa-arvoa.”

Hänen mukaansa Heinäluoman uusista pelisäännöistä olisi tullut sopia etukäteen.

”Nyt ei ollut mitään sääntöä siitä, että komissaariksi haluavan henkilön pitäisi olla myös EU-vaaleissa ehdolla, ja jos uusia pelisääntöjä tehdään, ne kannattaa luoda hyvissä ajoin, jotta kaikki tietävät ne ja voivat toimia harkintansa mukaan, koska jälkikäteen pelisääntöjen muuttaminen on paljon hankalampaa.”

Urpilainen huomauttaa, että myös hän sai kansalta luottamuksen eduskuntavaaleissa.

Iltalehden tietojen mukaan Urpilainen on sdp:n puheenjohtajan, todennäköisen pääministerin Antti Rinteen ykkösvalinta komissaariksi. Rinne on ilmoittanut, että Suomen seuraava komissaari on nainen.

LUE MYÖS: Miapetra Kumpula-Natri olisi valmis Suomen EU-komissaariksi: Oikeistopopulistit ”soittavat tuubaa” ilmastosta