Lukuisille entisille ja nykyisille varusmiehille tuttu Suomen Puolustusvoimien rynnäkkökivääri RK 62 uudistetaan. Asiasta kertovan Iltalehden mukaan kiväärin nykyinen perätukki vaihdetaan uuteen, jonka pituutta ja korkeutta voidaan säätää.

Lisäksi RK 62:een lisätään lisälaiteadaptereita, joiden avulla siihen voidaan liittää punapistetähtäin, kiväärikaukoputki, valonvahvistin, laserosoitin taikka taktinen valaisin, eli taskulamppu. Myös vanha nahkainen hihna vaihdetaan uuteen taktiseen hihnaa. Uudistetun rynnäkkökiväärin nimi muuttuu RK 62M:ksi.

RK 62 on ollut käyttökaarensa loppupuolella ja niiden korvaajista on käyty myös julkistakin keskustelua.

Esimerkiksi italialainen Beretta on esitellyt puolustusvoimille omaa komposiittimuovista valmistettua, moduloitavissa olevaa ARX-160-kivääriä, jota julkisuudessa on tituleerattu myös ”superrynkyksi”. Puolustusvoimat väläytteli vielä tämän vuosikymmenen alkupuolella, että ensimmäiset uudet kiväärit voisivat tulla käyttöön vuosikymmenen loppupuolella.

Nyt Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen kertoo Iltalehdelle, että suunnitelmista on luovuttu.

– Maavoimissa katsotaan, että meidän iäkäs, mutta sinällään tehokas ja toimintakuntoinen rynnäkkökivääri jatkaa vielä pitkälle tulevaisuuteen, Toivonen sanoo.

Aivan elinkaarensa lopussa nykyiset RK 62 -kiväärit eivät ole vieläkään. Nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on aiemmin todennut, että vanhat rynnäkkökiväärit säilyvät käyttökelpoisina aina vuoteen 2035 asti.

Kuvan uudistuvasta RK 62M -rynnäkkökivääristä voit katsoa Iltalehden verkkosivuilla.