Helsingin käräjäoikeus on vanginnut Ilja Janitskinin poissa olevana todennäköisin syin epäiltynä viidestä eri rikoksesta.

Käräjäoikeus vangitsi Janitskinin todennäköisin syin epäiltynä rahankeräysrikoksesta, salassapitorikoksesta, tekijänoikeusrikoksesta, törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä törkeästä kunnianloukkauksesta.

Rikokset eivät ole samoja kuin joista Helsingin käräjäoikeus vangitsi Janitskinin viime lokakuussa. Tuolloin hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kaikkiaan seitsemästä rikoksesta. Nimikkeet ovat osin samoja kuin tänään annetussa päätöksessä, mutta kyse on eri ajankohtana tehdyistä rikoksista.

Lokakuisen vangitsemispäätöksen jälkeen Janitskin pidätettiinkin Espanjassa mutta päästettiin myöhemmin vapaaksi. Janitskin valitti vangitsemispäätöksestä aina korkeimpaan oikeuteen, mutta hänen valituksensa hylättiin.

Janitskinin nykyistä olinpaikkaa ei tiedetä. Hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Vangitseminen on pakkokeino, jonka tarkoituksena on turvata rikoksen esitutkinta, tuomioistuinkäsittely ja rangaistuksen täytäntöönpano sekä estää rikollisen toiminnan jatkaminen.