Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) nopea toiminta niin sanotun suursotaharjoituksen edistämisessä on yllättänyt jopa hallituskumppaneiden edustajat – ja jopa eduskunnan puolustusvaliokunnassa.

Asia nousi esille Ylen A-studiossa tiistaina, kun hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva toi julki yllätyksensä. Hänen mukaansa aiheesta on toki keskusteltu, ”mutta tämä konkretia ainakin minut yllätti ja luulen, että aika monet muutkin meistä”.

Ministeri Niinistö ennätti tiistaina jo kutsua USA:n mukaan harjoituksiin tavatessaan maan puolustusministerin James Mattisin Helsingissä. Mattis ei suoralta kädeltä ilmoittanut Yhdysvaltoja mukaan harjoituksiin omassa vastauksessaan.

– Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla, luonnollisestikaan, Kanerva sanoi A-studiossa.

– Toinen asia on se, että Suomella saattaa olla tarvetta, asiallista perustelua tämänkaltaisen harjoituksen virittelemiseen ja valmistelemiseen ja se tulee puolustusvoimista. Mutta sen päätöksenteon tulee tapahtua asiallisissa poliittisissa puitteissa.

Kanerva arveli, että presidentti Sauli Niinistö on ollut tietoinen puolustusministerin aikeista.

Aiemmin Jussi Niinistöä oli kritisoinut sooloilusta entinen ulkoministeri, oppositioedustaja Erkki Tuomioja (sd.). Hänen puoluetoverinsa Sirpa Paatero, puolustusvaliokunnan jäsen, yhtyi arvosteluun lähetyksessä.

– Meillä on puolustusselonteko vasta käyty läpi ja se ei kyllä puhunut suursotaharjoituksesta. Siellä puhuttiin muun muassa yhteistyön tiivistämisestä harjoituksissa. Että yhtäkkiä puhutaan yli 20 000 ihmisen harjoituksesta ja siihen otetaan mukaan vielä aika laaja kirjo vielä muita maita… Kun selontekoa käsiteltiin, ainakaan minä en ymmärtänyt, että tällaisesta oli kyse. Eikä ministeri minusta siinä kohtaa tätä meille näin todennut, Paatero arvosteli.

LUE LISÄÄ:

Kiihdyttänyt kutsu lähti: USA Suomen pääsotaharjoitukseen?

Riita repesi – Nyt sotaharjoitusta kommentoi presidentti Niinistö: ”En kutsuisi suurharjoitukseksi”

Erkki Tuomioja ärähti Jussi Niinistölle: ”Meillä ei pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa”

USA:n puolustusministeri Mattis Sauli Niinistölle: ”Suhteet Suomeen ennätysvahvat”

Tuleeko USA hätiin Suomeenkin? Niinistö: ”Suomi ei ole mitään pyytämässä mistään – valmistaudumme puolustamaan yksin”

Pitäisikö Suomessakin harjoitella Patriot-ohjuksilla? Ministerin vastaus synnytti naurut

Puolustusministeri väläyttää: Suomeenkin suuret sotaharjoitukset – yllätyshyökkäys on meidänkin heikkoutemme