Vantaan esimerkki nuorten maksuttomassa ehkäisyssä herättää innostusta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikossa (kesk.). Saarikko kommentoi Vantaan mallia ja sen tuottamia tuloksia Ylen aamutelevisiossa keskiviikkona.

Tuoreen tutkimuksen mukaan alle 20-vuotiaiden raskaudet vähenivät Vantaalla kolmessa vuodessa kolmanneksella sen jälkeen, kun kaupunki ryhtyi tarjoamaan heille ilmaista ehkäisyä. Vantaa on tämän vuoden maaliskuusta alkaen tarjonnut kaikille alle 20-vuotiaille naisille kokonaan ilmaisen ehkäisyn. Jo aiemmin naiset ovat saaneet ensimmäisen pitkäkestoisen ehkäisymenetelmänsä ilmaiseksi Vantaalla.

Ministeri Saarikko kehui Vantaan tuloksia ja esimerkkiä Ylen haastattelussa. Hänen mukaansa kaikki keinot, joilla voidaan ehkäistä abortteja, ovat suotavia jo taloudenkin näkökulmasta.

Saarikko väläytti käytännön tuomista koko Suomeen, kun terveydenhuoltolaki joka tapauksessa tullaan ”avaamaan” sote-uudistuksen yhteydessä. Saarikon mukaan tällöin voitaisiin tuoda lakiin säädöksiä maksuttomuudesta.

– Tämä säädös olisi sinne mahdollista lisätä, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan asia on myös tasa-arvokysymys, sillä tällä hetkellä nuoret ovat eriarvoisissa asemissa eri puolilla Suomea. THL:n mukaan 35 kuntaa jakaa Suomessa ilmaista ehkäisyä nuorille.