Vihreä europarlamentaarikko Satu Hassi toivoo maailman heräävän ”Ruususen unestaan” suojelemaan ilmastoa.

Maailmanpankki varoittaa tällä viikolla ilmestyneessä raportissaan, että maapallon ilmasto on nykykehityksellä lämpenemässä neljä astetta vuoteen 2100 mennessä.

–Haetanneeko tuo mittään? Hassi kysyy Uuden Suomen blogissaan ja vastaa:

–Kyllä haittaa.

Maailmanpankin raportin mukaan maapallon lämpeneminen keskimäärin neljällä asteella tarkoittaisi jo tällä vuosisadalla äärimmäisten sääilmiöiden lisääntymistä sekä muun muassa merenpinnan nousua 0,5–1 metrillä.

–Kuivuudesta ja nälästä kärsisivät pahiten jo ennestään köyhät maat. Merenpinnan noususta kärsisivät sadat miljoonat, pahiten Afrikan, Aasian ja Keski-Amerikan rannikoiden suurkaupungeissa, kuten Mosambikissa, Madagaskarissa, Meksikossa, Venezuelassa, Intiassa, Bangladeshissa, Indonesiassa, Filippiineillä ja Vietnamissa. Ylipäänsä maailman suurimmista kaupungeistahan valtaosa on merenrannoilla, Hassi listaa.

Maailmanpankin mukaan lämpeneminen on pysäytettävä kahteen asteeseen. YK:n ilmastoneuvotteluissa sovitut lupaukset eivät riitä tähän.

–Myöskään EUn ilmastotavoitteet eivät vastaa lämpenemisen rajoittamista alle kahden asteen, Hassi toteaa.

–EUn ilmastopolitiikan yksi erityisongelma on se, että ilmastoneuvotteluissa EUn linja on perinteisesti päätetty yksimielisesti. Tämä on jarruttajan paratiisi, ja sitä viime vuosina erityisesti Puola on käyttänyt härskisti, Hassi sanoo.