Kansalaisjärjestö Ilmastofoorumin puheenjohtaja Pasi Matilainen kysyy blogissaan, onko tänään ilmasto- ja energiastrategiansa eduskuntaan vienyt hallitus ottanut huomioon väärässä olemisen mahdollisuutta. Hän viittaa tiedemiesten eriäviin näkemyksiin. Mitä tähän sanoo kansanedustaja, tekniikan tohtori Sanna Perkiö (kok.)? Voiko kansalaisilta haihtua ilmaan tuhansia euroja ilman hyötyä?

- Tiedeyhteisön luonteeseen kuuluu, että se kritisoi itseään. Meillä on lähtötietona EU:n linjaukset ja niiden mukaan mennään. En itsekään ole samaa mieltä EU:n kanssa. Mieluummin olisin tuonut esiin päästöjen vähentämisen ja omavaraisuuden. EU haluaa kuitenkin nostaa uusiutuvat luonnonvarat keskustelun aiheeksi. Paras ratkaisuhan olisi uusiutuva, päästötön energiamuoto, sanoo Perkiö, joka on ollut kokoomuksen ilmasto- ja energiatyöryhmän kantava voima. - Sanna Perkiö pitää hyvänä asiana, jos kansalaiset osoittavat huolestuneisuutensa ilmastoasioista. Hän kuitenkin muistuttaa, että on melko hyödytöntä keskustella siitä, tehdäänkö nyt parhaita ratkaisuja vai ei.

- Ilmastonmuutosta seurataan jatkuvasti, eikä tarkoitus olekaan, että nämä päätökset pitävät maailman tappiin. Suunta on kuitenkin oikea. Kaikki mikä tähtää energiansäästöön ja energiatehokkuuden lisäämiseen sekä säästeliäämpään luonnonvarojen käyttöön on edistystä, vaikka voikin jo nyt varmasti sanoa, etteivät kaikki yksityiskohdat mene niin kuin nyt suunnitellaan, sanoo Perkiö.

Ilmastoskeptikko Matilainen on huolissaan myös siitä, että kansalaiset joutuvat maksumiehiksi näissä ilmastotalkoissa. Hän muistuttaa, että kansalaisilta odotetaan laskelmien mukaan tuhannen euron vuosipanosta ilmastotalkoissa.

- Ovatko suunnitellut strategiat purettavissa tai tyhjästä maksetut rahat palautettavissa mikäli jokin toinen teoria tai useampi sellainen osoittautuukin nykyistä suosittua teoriaa todemmaksi vuoteen 2020 mennessä? Olemmeko jo luomassa seuraavaksi energiakuplaa talouden riesaksi, kun nykyinenkin talouskriisi on vielä selvittämättä? kysyy Matilainen avoimessa kirjeessään kansanedustajille.

Kokoomus jakaa Jyväskylässä liberaalina kuntavaaliehdokkaana olleen nuoren miehen huolen.

- Olen täysin samaa mieltä siitä, että talous- ja ilmastoasioiden sovittaminen tulee olemaan todellinen haaste. Sekä minä, että kokoomus jaamme saman huolen kuin Matilainen. Ilmastostrategiaa on suunniteltava mahdollisimman kustannustehokkaasti. Kuluttajan kukkaroa on ajateltava, joten ratkaisujen löytämiseksi saa kyllä käyttää aivojaan. Aikajanat on saatava toimimaan. Teknologiaahan meillä jo on, esimerkiksi sähköautojen muodossa. Siitä ei kuitenkaan ole apua, jos ei ole pakkoa ottaa nämä uudet keinot käyttöön, sanoo Perkiö.

Sanna Perkiö pitää rakennusmääräysten pikaista rukkaamista kiireellisenä.

- Nykyiset rakennusmääräykset vaikuttavat rakennusten energiatehokuuteen pitkälle tulevaisuuteen, sillä rakennuskanta uudistuu hitaasti. Sen vuoksi tarvitaan pikaisia toimenpiteitä. Tietyissä asioissa mennään sitten hitaammalla aikataululla. Esimerkiksi tavoite päästöjen vähentämiseksi on vain kaksikymmentä prosenttia nyt koska sellaisen pakettisopimuksen teimme. Mikäli muu maailma sitoutuu samaan, nostamme EU:ssa omaa osuuttamme kolmeenkymmeneen prosenttiin, kertoo Perkiö.

Sanna Perkiön mukaan kehittyvät maat tulevat neuvottelupöytään suurin odotuksin.

- Neuvottelupöydässä liikkuu paljon rahaa ja kehittyvät maat haluavat taloudellista tukea, jotta voivat rakentaa.

Seuraava ilmastoa koskeva tapaaminen on Kööpenhaminassa 2009. YK:n ilmastoneuvottelut ovat EU:lle uusi tarkastelupiste.

- Silloin nähdään ovatko muutkin lähteneet mukaan yhtä kunnianhimoisesti, kertoo Perkiö.