Europarlamentaarikot äänestävät tänään tiistaina illalla saksalaisen Ursula von der Leyenin nimityksestä EU-komission puheenjohtajaksi. Parhaillaan EU-parlamentissa on käynnissä keskustelu von der Leyenin ja meppien välillä. Aiemmin tänään von der Leyen linjasi näkemyksiään parlamentille.

”Ursula von der Leyenilla hyvä esiintyminen parlamentissa. Lakien kunnioitus, oikeusjärjestyksen puolustus, sosiaalisen Euroopan rakentaminen, minimipalkan edistäminen, tasa-arvon edistäminen, kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, työllisyys ja investoinnit nyt tärkeällä sijalla”, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) arvioi tviitissään.

LUE MYÖS: Epäilykset alkoivat heti – Ursula von der Leyen tunnetaan Saksassa plagiointisyytöksestä ja muista skandaaleista: ”Huonoin ministerimme”

Vasemmistoliiton ja vihreiden mepit ovat kuitenkin huomanneet selvän muutoksen von der Leyenin linjauksissa. Silvia Modig (vas) vastaa Heinäluomalle, että von der Leyen oli vasta viikko sitten monesta asiasta aivan eri mieltä kuin nyt.

”Ainakin ilmastoherätys on tapahtunut yön yli. Ei herätä luottamusta vaikka hyviä asioita puheessa oli. Oli jokaiselle ryhmälle jotain mitä he haluavat”, Modig tviittaa.

”Vihreät ovat kriittisiä von der Leyenin nimittämiseen, koska hänellä ei ole ollut ohjelmaa ja ehdokkuus kaupankäyntiä. Se sanottava, että hän on petrannut. Tänään europarlamentille puheessa lisää pontta ilmaston, naisten oikeuksien, sosiaalisen vastuun ja oikeusvaltion puolesta”, tviittaa Ville Niinistö (vihr).

Von der Leyenin ehdokkuuteen liittyvä prosessi on herättänyt laajaa kritiikkiä. Rkp:n meppi Nils Torvalds sanoo tiedotteessaan, että von der Leyenin tulee olla viimeinen komission puheenjohtaja, joka nimitetään suljettujen ovien takana. Torvalds vaatii järjestelmän uusimista ennen seuraavia europarlamenttivaaleja.

LUE MYÖS: Ben Zyskowicz ryöpyttää: EU-parlamentille on jo annettu liikaa valtaa – ”Naurettava” kärkiehdokasmenettely lopetettava

”Prosessi näiden johtotehtävien valinnasta uupui läpinäkyvyyttä niin kuin niin moni prosessi aikaisemmin. Mutta mikäli äänestämme hänen ehdokkuutensa kumoon, niin ajamme EU:n uuteen kriisiin, jota emme tarvitse tässä tilanteessa. Meidän täytyy pystyä viemään EU:ta eteenpäin eikä junnata paikalla. Tällä hetkellä ei ole muuta ehdokasta kuin von der Leyen jolla olisi varteenotettavaa mahdollisuutta tulla valituksi sekä neuvoston ja parlamentin tuella. Tämä on tilanne”, Torvalds perustelee sitä, miksi kannattaa von der Leyenin valintaa.

Von der Leyen: Eurooppa hiilineutraaliksi 2050 mennessä

Euroopan parlamentissa tiistaina puhunut von der Leyen maalasi varsin leveällä pensselillä visiotaan tulevaisuuden Euroopasta. Hän on EU-johtajien valitsema ehdokas komission puheenjohtajaksi, mutta hänen on saatava Euroopan parlamentista enemmistön hyväksyntä. Äänestys käydään alkaen klo 19 Suomen aikaa.

Kolmella kielellä puheensa esittänyt von der Leyen puhui laajasti niin sukupuolten tasa-arvosta, ilmastonmuutoksesta, oikeusvaltioperiaatteesta, maahanmuutosta kuin veroista.

LUE MYÖS: Europarlamentti äänestää komission puheenjohtajasta ensi viikolla – Suomalaismeppi: Kaikki voi vielä muuttua täysin

Hän lupasi tuottaa sadan ensimmäisen työpäivänsä aikana uuden vihreän sopimuksen Euroopalle (Green New Deal) ja sen, että hänen komissiossaan olisi yhtä paljon naisia kuin miehiä komissaareina.

Ilmastonmuutoksen osalta hän sanoi sitoutuvansa siihen, että Eurooppa on hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Ja hän lupasi kompensoida murroksesta kärsivien taakkaa. Hän haluaisi myös muuttaa Euroopan investointipankin ilmastopankiksi. Von der Leyen haluaisi EU:n ulkorajoille myös hiilimekanismin.

Hänen mukaansa EU:ssa pitäisi siirtyä määräenemmistöpäätöksiin ulkopolitiikan asioissa. Nykyisin ne ovat yksimielisyyden takana.

Hän lupasi parantaa kärkiehdokasjärjestelmää, jossa komission puheenjohtaja valittaisiin Euroopan parlamenttiryhmien nimittämien ehdokkaiden väliltä.

Von der Leyen sanoi, että on valmis antamaan pidennystä Britannian EU-eroon, jos siihen on hyvä syy.

Von der Leyen puhui jonkun verran myös taloudesta. Hän peräänkuulutti eurooppalaisten pääomamarkkinoiden kehittämistä niin, että rajat poistuisivat.

Hän viittasi myös kasvu- ja vakaussopimukseen, joka asettaa valtioille budjettialijäämä- ja velkarajat. Hänen mielestään sopimuksen joustoja pitäisi käyttää, jotta voisi investoida.

Puheenjohtajaehdokas nosti esille myös verovälttelyn. Hän huomautti, että teknologiajätit tekevät valtavia voittoja, mutta eivät juurikaan maksa veroja. Hänen mielestään ei ole reilua, että firmat voivat pelata Euroopan verojärjestelmillä.

Von der Leyen korosti myös oikeusvaltioperiaatetta ja sanoi, että hänen komissionsa tukisi sitä.

Hän lupasi myös, että EU:n tasolla otetaan kantaa siihen, että työstä saa kunnon palkkaa, jolla voi elää, mutta kunnioittaen paikallisia työmarkkinajärjestöjen työehtosopimusneuvottelujärjestelmiä.

Von der Leyen sanoi myös, että hän tuo uuden maahanmuuttopaketin ja esittää yhteisen turvapaikkajärjestelmän modernisointia niin, että se olisi aidosti yhteinen.

Von der Leyenin puhe oli laaja ja otti huomioon monia pro-eurooppalaisten ryhmien huolia. Hän sai valtavat aplodit ja jopa esimerkiksi vihreät, jotka ilmoittivat vastustavansa häntä, taputtivat.