Ilmastokriisi vaikuttaa ruuan tuotantoon Suomessa, mutta myös maailmalla. Esimerkiksi kahvin hinta on tänä kesänä noussut.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelän mukaan alkutuotanto, elintarviketeollisuus ja kauppa ovat tehneet jo toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Energiatalouden ja vedenkäytön lisäksi listalla on vielä paljon asioita.

”Tahtotila on varmasti kaikilla sama. Regulaatio ja sääntely lisäävät arvoketjuun taakkaa.”

Maatalouden kokonaispäästöt eivät ole laskeneet ollenkaan 2000-luvulla. MTK:n mukaan päästöleikkauksia on tehty niin paljon kuin mahdollista, mutta tämä ei näy tilastoissa.

Käkelä huomauttaa, että raadissa ei ole mukana alkutuotannon edustajaa, joka voisi maatalouden päästöjä kommentoida. Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli on luottavainen, että maatalous tekee voitavansa päästöjen leikkaamiseksi. Se on myös tilojen ja tuottajien etu.

Akseli pitää tärkeänä, että kaupan hankintaketjut ovat läpinäkyviä ja tiedetään, mistä ruoka on tullut. Kuluttaja voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Maailmalla on ollut monenlaisia ruokaväärennöksiin ja ruokapetoksiin liittyviä skandaaleja. Läpinäkyvyys ja vastuullisuus voisivat Käkelän mukaan olla Suomelle vientivaltti.

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg muistuttaa, että kuluttajat ovat hyvin tietoisia ilmastovaikutuksista ja eläinten hyvinvoinnista.

Työkaluja valintojen tekemiseen tarvitaan. Kaupan hyllyltä tietoja ei vielä löydy tarpeeksi. Paljonko on paljon, jos puhutaan hiilijalanjäljestä, hän kysyy.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.

LUE SEURAAVAKSI: