Suomalaisista puolet pitää Suomessa käytyä ilmastokeskustelua tarpeellisena herättelynä pikaisiin toimiin, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Liki 40 prosenttia sen sijaan arvioi, että ilmastonmuutoskeskustelu on tarpeetonta vouhotusta ja hysteriaa ilman realismia.

Ilmastonmuutosasenteisiin vaikuttavat muun muassa koulutustaso, ikä, asuinpaikka ja puoluekanta. Korkeakoulutetuista, opiskelijoista, ylemmistä toimihenkilöistä ja pääkaupunkiseudulla asuvista selvä enemmistö ajattelee ilmastokeskustelun olevan tarpeellista.

Sen sijaan yrittäjistä, SAK:n jäsenistä ja maaseudulla asuvista enemmistö kokee, että kyse on pelkästä vouhotuksesta.

Ikäryhmistä keskusteluun suhtautuvat kriittisimmin 41–60-vuotiaat suomalaiset, joista puolet pitää julkista ilmastokeskustelua vouhotuksena. Sen sijaan enemmistö alle 30-vuotiasta ja yli 60-vuotiasta pitää keskustelua tarpeellisena.

Puoluekannan mukaiset erot ovat tuntuvia. Selvä enemmistö vihreiden, vasemmistoliiton ja sdp:n kannattajista pitää keskustelua tarpeellisena. Vihreiden kannattajista niin uskoo yli 90 prosenttia, vasemmistoliiton kannattajista liki 80 ja Sdp:n lähes 70 prosenttia.

Vastaavasti valtaosa perussuomalaisten tukijoista ilmoittaa keskustelun olevan vouhotusta. Näin ajattelee jopa 80 prosenttia puolueen kannattajista.

Keskustan kannattajista keskustelua pitää tarpeellisena puolet. Niin ikään kokoomuksen kannattajista noin puolet pitää keskustelua tarpeellisena ja puolet turhana.

Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi kesäkuun aikana noin tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista ympäri Suomea.

Lue myös:

Asiantuntija Ylellä: ”Valtava muutos” nyt käynnissä Suomen luonnossa – Tuhat uutta lajia vain 20 vuodessa

”Ilmastonmuutoksen eteneminen haastaa suomalaisten turvallisuutta” - Professorilta vakava varoitus IL-blogissa