Toistuvat ilmatilaloukkaukset saattavat vahvistaa suomalaisten Nato-myönteisyyttä. Näin arvioi historian tutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka, jonka mukaan Suomen puolustuksen tehostuminen ilman Natoa on Venäjälle ”noloa”.

–Mitä enemmän Venäjän sotakoneet kartuttavat Suomen ilmavoimien kokemusta tositilanteiden hoitamisesta sitä selvemmin suomalaiset alkavat nähdä, että puolustus tarvitsee lisää tehoa. Sitä voi saada vain yhteistyöllä lännen kanssa. Venäjä vahvistaa vahingossa suuntausta, jota se vastustaa, hän kommentoi blogissaan.

Tarkan mukaan Suomi voi suuntautua enemmän länteen myös ilman Natoa lisäämällä puolustusyhteistyötä sopivien kumppanien kanssa.

–Suomen puolustuksen tehostuminen on Venäjälle jo sinällään kiusallinen asia, mutta se on suorastaan noloa, että Suomi tekee sen Natoon liittymättä. Presidentti Putinin propagandateollisuus on lietsonut oman väestönsä ja osan suomalaisistakin raivokkaaseen Nato-kammoon, mutta siinä onnistuminen ei tuotakaan tarkoitettua tulosta, hän toteaa.

Ruotsin Kokonaispuolustuksen tutkimuslaitos FOI:n turvallisuuspolitiikan analyytikko Fredrik Westerlund arvioi aikaisemmin tänään, että torstaina tapahtuneet ilmatilaloukkaukset olivat tarkoituksellisia.

Ilmavoimien mukaan ensimmäinen epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella torstaina noin kello 16.43. Venäläisen SU-27-hävittäjän visiitti kesti noin yhden minuutin. Toinen samanlainen SU-27- hävittäjä, mutta eri yksilö, kävi Suomen ilmatilassa Porvoon eteläpuolella noin kello 21.33.

–Tämä tapahtui samana päivänä, kun Yhdysvaltain varapuolustusministeri oli Suomessa allekirjoittamassa Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskevan aiejulistuksen. Sen vuoksi on uskottavaa, että ilmatilaloukkaukset olivat tahallisia ja niiden tarkoituksena oli ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille, Westerlund kommentoi.

Lue lisää: Ruotsalaisasiantuntija ilmatilaloukkauksista: ”Tarkoitus ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille”