Hallituspuolue kokoomus syyttää nyt oppositiopuolue vihreitä samasta asiasta, josta vihreät ovat jo pitkään painostaneet hallituspuolueita. Kyse on koulutusleikkauksista. Vihreät vastaa kokoomuksen välittävän virheellistä tietoa.

Kokoomus hyökkää vihreiden varjobudjettia vastaan kovalla tavalla. Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) syyttää vihreitä populismista ja virheellisistä puheista.

– Puheista, tviiteistä ja FB-päivityksistä huolimatta Vihreät leikkaavat omassa varjobudjetissaan myös koulutuksesta ja sivistyksestä todella paljon, Heinonen väittää blogissaan.

– Vihreät eivät vaihtoehtobudjetissaan esitä korkeakouluindeksin palauttamista. Sitä ei sieltä löydy, olivatpa kootut selitykset mitä hyvänsä, tviittaa puolestaan opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) toteaa Verkkouutisten mukaan, että ”vihreiden pyhät puheet ja todelliset esitykset ovat pahasti ristiriidassa”.

– Puolue väittää paikkaavansa puolen miljardin säästöt, mutta esittää varjobudjetissa lisäyksiä vain 380 miljoonaa. Vihreiden varjobudjetissa on 120 miljoonan aukko koulutuksessa, Koski sanoo.

Vihreät on puolestaan tänään lähettänyt medialle tiedotteen, jossa puolue toteaa kokoomuksen johdolla esitetyn ”virheellisiä väittämiä vihreiden vaihtoehtobudjetin panostuksista koulutukseen”. Puolueen mukaan kokoomus sotkee ”tarkoituksella” valtion ja kuntien rahat. Vihreiden mukaan puolueen vaihtoehtobudjetissa koulutukseen ja tutkimukseen suunnataan noin 446 miljoonaa euroa enemmän kuin hallituksen budjetissa ja tämän lisäksi siinä edellytetään myös kuntia lisäämään 209 miljoonaa euroa.

Samaa kirjoittaa myös vihreiden kansanedustaja Touko Aalto blogissaan.

– Kokoomus väittää nyt, että vihreät hyväksyisivät kunnissa [Juha] Sipilän [kesk.] hallituksen tekemien koulutusleikkausten takia tulevat säästöt. Tämä on pötypuhetta. Vihreät ei hyväksy yhtään Sipilän hallituksen leikkauksia koulutuksesta ja opiskelijoilta, Aalto kirjoittaa.

Aalto syyttää puolestaan kokoomusta populismista.

– Hyvä puoli tässä kokoomuksen populismissa on se, että se paljastaa kokoomuksen politiikan vaikutuksen kuntiin. Tulevissa kuntavaaleissa on mahdollisuus äänestää kokoomusministerin johdolla toteutettavia "pakko"leikkauksia vastaan, Aalto kirjoittaa.

Kokoomuksen ja vihreiden riita kärjistyi eilen eduskunnan kyselytunnilla, jossa yhteen ottivat Sanni Grahn-Laasonen, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Lue lisää vihreiden ja kokoomuksen välillä muhineesta selkkauksesta:

Opetusministeri joutui myrskyn keskelle – ”Leikkaa innoissaan opintotukea”

Sanni Grahn-Laasonen ja Ville Niinistö riidoissa – ”Tämä on sumutusta”