Ari Ojansivu näyttää, kuinka Urpilainen sai Google-nostetta vaalikeskustelusta.Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
Google-tilastossa Jyrki Kataisen, Mari Kiviniemen, Timo Soinin, Jutta Urpilaisen ja Anni Sinnemäen Google-haut viimeisten 30 päivän ajalta.Kuva: Google Insight for Search
Google-tilastossa perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan, SDP:n ja vihreiden Google-haut viimeisten 30 päivän ajalta.Kuva: Google Insight for Search

Yleisradion Vaalistartti 2011 aiheutti sen, että SDP:n puheenjohtajaa Jutta Urpilaista koskevat Google-haut ampaisivat. Tämä ilmenee Googlen hakutilastoista.

- Urpilainen sai selvästi nostetta vaaliväittelystä, tulkitsee Google Suomen suurimmista asiakassuhteista vastaava Ari Ojansivu.

Vaalistartissa pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) sai niskaansa täyslaidallisen koskien Suomen vastuita Euroopan väliaikaisessa vakausrahastossa. Urpilainen sai lähetyksessä runsaasti aikaa haastaa Kiviniemeä hänen EU-politiikkansa hoidosta.

Googlen hakutilastot osoittavat, että kaikkien neljän suurimman puolueen puheenjohtajia koskevat haut pomppasivat enemmän tai vähemmän vaaliväittelyn seurauksena. Kovimmat piikit saivat kuitenkin aikaan Urpilainen ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Urpilaisen kohdalla piikki on siinä mielessä suurempi, että Soini on ollut muutoin suositumpi Google-hakujen kohde viime aikoina. Vaaliväittelyä seuranneena viikonloppuna Urpilaisen Google-haut ponkaisivat Soinin ohi.

Kokoomuksen Jyrki Kataista ja Kiviniemeä koskeviin hakuihin vaaliväittelyllä ei ollut kovin merkittävää vaikutusta. Urpilaista sen sijaan on hiljattain tulleiden piikkien ansiosta haettu Googlesta nyt yhtä paljon kuin Kiviniemeä. Erityisesti Urpilaista on haettu Länsi-Suomen läänissä.

Google-hakujen määrä eroaa riippuen siitä, minkä hakusanan tilastoja katselee. Esimerkiksi Urpilaisen kohdalla hakutermi ”Jutta Urpilainen” tuottaa hieman erilaisen tilaston kuin pelkkä ”Urpilainen”.Perussuomalaiset jyrää Googlessa

Puolueita koskevia hakuja tarkasteltaessa perussuomalaiset nousee selväksi Google-tähdeksi. Viimeisen kuukauden aikana puolue on ollut melkein koko ajan muita korkeammalla tasolla hakujen määrässä. Kakkosena hauissa on kokoomus, kolmosena keskusta ja nelosena vihreät.

Perussuomalaisia haetaan Googlesta huomattavan paljon Oulun läänistä. Seuraavina tulevat Länsi- ja Etelä-Suomen lääni.

Googlen Ari Ojansivu kertoo, että aikaisemmissa vaaleissa muun muassa Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Virossa Google-hakujen määrä on korreloinut vaalituloksen kanssa.

- Mutta enhän minä voi alkaa ennustaa, miten eduskuntavaaleissa käy, Ojansivu kuitenkin sanoo.

Eduskuntavaalit järjestetään 17. huhtikuuta.