Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat viimeiseen tenttiin lauantainaamuna Kouvolan jäähallissa.Kuva: Markku Huusko

Iltalehden keskustan puoluekokouksessa tekemän ovensuukyselyn mukaan 63 prosenttia kantansa päättäneistä puoluekokousedustajista tukee Katri Kulmunia puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Kyselyyn vastasi 264 puoluekokousedustajaa. Heistä 132 ilmoitti kannattavansa puheenjohtajaksi Katri Kulmunia ja 76 Antti Kaikkosta. 56 ilmoitti, ettei osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, kumpaako äänestää puheenjohtajaksi.

Uusi Suomi kysyi Kulmunilta lauantaiaamuna ennen ovensuukyselyä, jännittääkö.

”Kyllä”, kuului kokousedustajia Kouvolan jäähallissa kätelleen puheenjohtajaehdokkaan vastaus.

Ennen puoluekokouksen alkua järjestetyssä puheenjohtajatentissä Kulmuni kuvaili itseään ”tavalliseksi nuoreksi naiseksi Torniosta.

”Olen saanut luottamusta ja palvelen isänmaata valtioneuvostossa. Teen työtä vimmatusti keskustalaisen kansanliikkeen eteen.”

Antti Kaikkonen sanoi olevansa ”45-vuotias nuorimies”.

”Minulle tärkeää on ihmisarvon kunnioittaminen, ja aion palauttaa tämän kansanliikkeen itseluottamuksen.”

Kysymykseen siitä, mitä keskustan johtaminen merkitsee, Antti Kaikkonen vastasi näin:

”Henki ja hönkä päälle, luotto itseen, sen jälkeen muutkin voivat alkaa luottaa meihin. Kuunnellaan enemmän, ja julistetaan vähemmän. Johtajan pitää kiertää kenttää, aion laittaa muunkin kentän liikkeelle.”

Katri Kulmuni vastasi, että keskustaa voi johtaa vain niin, että se on iso liike.

”Liike ei ole ainoastaan puheenjohtaja vaan koko kenttä. Olen johtajana vaativa itselleni, ja vaadin myös muilta. Jos tämä porukkaa haluaa palata 20 prosentin puolueeksi, ei epäilystäkään, ettei se ole mahdollista.”

Lue myös: Matti Vanhanen varoittaa lataamasta liian suuria odotuksia uudelle puheenjohtajalle – ”Keskustan ongelmat vaativat vastuunkantoa myös puolueen jäseniltä”