Jääkiekon Liigassa pelaavan Tampereen Ilveksen toimintaa pyörittävä Ilves-Hockey Oy on sopinut kotiotteluidensa siirtämisestä uuteen monitoimiareenaan liigakaudesta 2021–2022 alkaen. Näin ollen Ilves hyvästelee legendaarisen Hakametsän hallin 2021, jossa on pelannut sen valmistumisesta lähtien vuodesta 1965.

Tapparan toimintaa pyörittävä Tamhockey Oy on solminut vastaavanlaisen sopimuksen. Pääsarjatason kiekkopelit loppuvat Hakametsässä 2021.

Tampereen rautatieaseman tienoille rakennettavassa uudessa areenassa nähdään jääkiekon lisäksi myös muita urheilulajeja. Areenalla järjestetään konsertteja, messuja ja muita tapahtumia,

- Missiomme mukaisesti haluamme tarjota ihmisille urheiluviihde-elämyksiä ja voittajuutta, johon areena antaa upean mahdollisuuden. Samalla se asettaa Ilves-organisaatiollemme riman korkealle tapahtumien kehittämisessä, kertoo Ilves-Hockey Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Seppä tiedotteessa.

- Areena muuttaa koko liiketoimintaympäristömme. Se mahdollistaa kasvun, jota eurooppalaisella huipputasolla pelaaminen edellyttää. Katsojakapasiteetti ja uusi tekniikka mullistavat mahdollisuudet niin mainosmyynnissä kuin ottelutapahtuman järjestämisessäkin, kertoo Ilves-Hockey Oy:n toimitusjohtaja Risto Jalo.

Toteutuessaan aivan Tampereen ydinkeskustaan kohoava Kansi ja Areena -kokonaisuus liittää yhteen kaupungin itä- ja länsipuolen. Alue muodostaa uudenlaisen hybridikorttelin, jossa yhdistyvät asuminen, työskentely ja Suomen suurin, noin 13 000 katsojapaikan urheilu- ja tapahtuma-areena. Areenan yhteyteen rakennetaan lisäksi hotelli, ravintoloita ja muita viihtymiselle varattuja tiloja, kuten Veikkauksen toinen kasino, mikä mahdollistaa yhteistyön erilaisten kumppaneiden kanssa.

Uudella areenalla on määrä järjestää jääkiekon MM-turnauksen pelejä 2022. Toisena kisakaupunkina on todennäköisesti Helsinki.

Tampereen uusi areenahanke on saanut myös kritiikkiä. Kriittisissä puheenvuoroissa on ilmoitettu, että Hakametsän halli olisi aivan riittävä tamperelaiselle jääkiekkotoiminnalle.

Areenaa puoltaneissa puheenvuoroissa on sanottu, että Tampereen jääkiekko tarvitsee 2020-luvun standardien mukaisen monitoimiareenan keskustan alueelle. Areena palvelee Tampereen asukkaita jääkiekon lisäksi monilla muillakin tapahtumilla ja hyödyttää kaupunkia myös taloudellisesti.

Parempien kulkuyhteyksien myötä Tappara ja Ilves saattavat saada lisää katsojia vieraspaikkakunnilta. Esimerkiksi Helsingistä junalla kulkee Tampereelle nopeasti, eikä 2021 tarvitse kulkea asemalta enää bussilla Hakametsään.

Jääkiekon Liigaa pelataan 1900-luvulla rakennetuissa halleissa, kun muualla Euroopassa on viime vuosina rakennettu useita uusia moderneja monitoimiareenoja. Suomessa viimeisin uusin pääsarjatason jääkiekkoareena rakennettiin 1998 Espooseen, mutta Liigan pelit loppuivat Espoossa 2016 Bluesin ajauduttua konkurssiin.

Jos Ässien täysin uusittua areenaa ei lasketa on, uusin Liigan areena on 1991 valmistunut TPS:n kotihalli Turun Artukaisissa. Turkuun kaavaillaan nyt uutta hallia rautatieaseman liepeille.

HIFK saanee uuden Garden Helsinki -areenansa viimeistään 2020-luvun alussa. Uusia areenoja kaavaillaan myös Ouluun ja Jyväskylään.