Palkansaajien tutkimuslaitos PT:n erikoistutkija Heikki Taimio on sitä mieltä, että Suomen hallitus, valtiovarainministeriön (VM) virkamiehet ja jopa Suomen Pankkikin ovat jälkijunassa finanssipolitiikassaan. Hallituksen linja on säästävä ja leikkaava elvyttämisen sijaan.

– Kyllä maailmalla tämmöiset tahot kuin esimerkiksi valuuttarahasto [IMF], OECD tai jopa Euroopan keskuspankki, komissio ja kaikki, suurin osa ekonomisteista on nykyään sitä mieltä, että tarvittaisiin finanssipoliittista elvytystä. Mutta sehän ei meillä Suomessa ole vielä mennyt läpi. Mehän olemme tässäkin suhteessa Suomessa aika pahasti jälkijunassa, Taimio sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

– Elvytyksen vastustuksen takana ovat valtiovarainministeriön virkamiehet. Aika vahvasti nähtiin viime vuoden keväällä juuri ennen eduskuntavaaleja tämä heidän muistionsa. Sillä on ollut varmasti suuri vaikutus hallituksen linjaan.

Saman asian nosti eilen esiin politiikan tutkija Erkka Railo vaaleja käsittelevän kirjan julkistamistilaisuudessa. Railon mielestä valtiovarainministeriön kannanotto käänsi koko eduskuntavaalien alla käydyn talouskeskustelun suunnan.

Lue lisää: Tutkija Erkka Railo: ”VM:n virkamiehet käänsivät tempullaan Suomen vaalikamppailun”

– On aikamoista poliittista vaikuttamista, että näin tehdään juuri ennen vaaleja. Peruslähtökohdiltaan VM:n virkamiesten linja finanssipolitiikan suhteen on ollut hyvin varovainen. He ovat korkeintaan äärimmäisessä hädässä valmiita elvyttämään, Taimio kommentoi tapausta.

Taimion mukaan näyttää siltä, että VM ei ole reagoimassa juuri mitenkään kansainvälisten tuulien muuttumiseen.

– Vähän ihmettelen, että miksi Suomen Pankki on tässä samassa rintamassa, kun Euroopan keskuspankki nyt kuitenkin on pääjohtajansa suulla esittänyt, että hyvin toimeentulevien euromaiden pitäisi elvyttää, Saksa etunenässä. Kyllähän Suomellakin velkaantuminen on hyvässä mallissa niin kuin Saksallakin, että kyllä siinä suhteessa tämä varmasti koskisi Suomeakin. Kansainvälinen valuuttarahasto on tänä vuonna suositellut Suomelle julkisia investointeja ja aktiivista työvoimapolitiikkaa.

Valuuttarahasto IMF:n linja on, että työllisyyttä vauhdittavia julkisia investointeja pitäisi tehdä kaikissa maissa, jotka siihen pystyvät. Hiljattain IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde kehui vuolain sanoin Kanadaa, joka toimii juuri IMF:n suosittelemalla tavalla. Lagarde sanoi jopa toivovansa, että Kanadan mallista tulisi viraali-ilmiö.