Italiassa ainakin 13 ihmisen kuolemaan yhdistettyä Novartis-yrityksen valmistamaa Fluad-influenssarokotetta ei ole käytetty Suomessa, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

–Italiassa tämä rokote on ollut käytössä iäkkäillä perussairailla ihmisillä, joilla on muutenkin suurentunut kuolemanvaara, Puumalainen kertoo Uudelle Suomelle.

Puumalainen viittaa Euroopan lääkevirasto European Medicines Agencyn viime viikolla julkaisemaan tiedotteeseen, jossa kerrotaan, että Italian lääkeviranomainen AIFA on keskeyttänyt kahden Novartiksen valmistaman influnssarokote-erän käytön.

–Nyt on tehty kuten vuonna 2012, jolloin viimeksi oli vastaavanlainen tilanne. Kun aika pian rokottamisen jälkeen ihmisiä on menehtynyt, niin on haluttu keskeyttää rokote-erien käyttö kunnes on selvitetty, onko kuolemantapauksilla ja rokottamisella mitään muuta yhteyttä kuin tällainen sattumanvarainen ajallinen yhteys, Puumalainen sanoo.

Hän pitää ”erittäin todennäköisenä”, että influenssarokotteen ottamisen jälkeen kuolleet olisivat kuolleet muutenkin jostain syystä.

–Siellä kun on puolisenmiljoonaa iäkästä ihmistä rokotettu niin ihan tilastollisestikin kuolemantapauksia varmuudella rokottamisen jälkeen tapahtuu, hän toteaa.

Hän korostaa, että kahden lääke-erän keskeyttäminen on Italian viranomaisilta varotoimenpide.

Italian tv-uutisten mukaan Fluad-rokotteeseen on yhdistetty 13 ihmisen kuolmemaan. Asiasta kertoi myös muiden muassa talouslehti Bloomberg.