Ingushian opposition inguhshetiya.ru-sivuston omistaja Magomed Jevlojev on murhattu, kertoo verkkopalvelu omilla sivuillaan.

Hallitusta arvosteleva Jevlojev kuoli sairaalassa Ingushian suurimmassa kaupungissa Nazranissa. Jevlojevia oli ammuttu päähän.

Jevlojev pidätettiin Nazranin lentokentälle, jonne hän saapui samalla koneella Ingushian presidentti Murat Zjazikovin kanssa.

Uutissivusto Lenta.ru kertoo, että Jevlojev kuoli tapaturmaisesti. Ingushian sisäministeriön edustajan mukaan Jevlojev oli tavoitellut pidättäjiltään asetta, ja saanut surmansa aseen lauettua, Lenta ru. täsmentää.

Ingushian opposition verkkopalvelua ylläpitänyt Jevlojev tuli kansainvälisesti tunnetuksi Venäjän joulukuisissa duuman vaaleissa tehdyn vaalivilpin paljastamisesta.

Ingushetiya.ru-sivustoilla kerättiin nimiä ihmisistä, jotka eivät olleet äänestäneet. Valtava äänestystysinto paljastui viranomaisten tekemäksi väärennökseksi. Vastaava äänten manipulointi toteutui myös Ingushetian naapurissa Tshetsheniassa.

Duumanvaalien äänestysvilkkaus oli virallisesti ennätysmäistä Kaukasuksen tasavalloissa. Tšetšeniassa äänesti 99,2 prosenttia, joista peräti 99,3 valitsi Yhtenäisen Venäjän. Koko Venäjällä äänestysprosentti oli 63.

Kremlin tukema presidentti Zjazikov on yrittänyt pitää kurissa islamistitaistelijoiden vastarintapyrkimykset.

Venäjä päätti ingushetiya.ru-sivustojen sulkemisesta jo viime marraskuussa. Kyseessä oli ensimmäinen internet-sivujen sulkemispäätös Venäjällä. Sivujen suosioon päätöksellä on ollut päinvastainen vaikutus: niiden käyttäjämäärä tuplaantui. Vaikka sivut on kielletty, niille päästään satelliittien kautta.

Magomed Jevlojev oli Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin vieraana Suomessa kesäkuussa. Tuolloin hän kertoi elävänsä jatkuvan tappouhan alaisena.